Să trăim ca-n Europa!

Rusia face un exercițiu militar la porțile UE. România decide dacă participă la o misiune NATO

Rusia face un exercițiu militar la porțile UE. România decide dacă participă la o misiune NATO

15/09/2017
|
0 Comments
|

Armata rusă a început, joi, ample manevre militare comune cu Belarus la frontiera cu UE, insistând că acestea sunt pur defensive. Între timp, România decide în ședința CSAT dacă se alătură unui exercițiu NATO.

Exercițiul Rusiei, care a primit numele de cod Zapad-2017 (“Vest-2017”), și la care participă aproximativ 12.700 de militari, timp de o săptămână, de-a lungul graniței cu Lituania și Polonia, a fost denunțat drept o demonstrație de forță de către unii membri ai NATO, scrie AFP, citat de Agerpres.

Totuși, șeful statului major rus, Valeri Gherasimov, a asigurat, la începutul lunii septembrie, într-o întâlnire la Baku, cu șeful Comitetului militar al NATO, Petr Pavel, că aceste manevre erau planificate “de mult timp” și nu “vizează o țară anume”.

Armata rusă organizează în fiecare an în această perioadă manevre de amploare într-o regiune din Rusia. Anul acesta, aplicațiile se desfășoară în Belarus, în enclava Kaliningrad și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. Mai exact, în apropiere de Polonia și statele baltice, care de la anexarea Crimeii în 2014 și izbucnirea conflictului din estul Ucrainei au denunțat Rusia ca pe o potențială amenințare pentru suveranitatea lor, potrivit surselor citate.
De altfel, în aceeași zonă, mai exact la Orzysz, se află unul din cele patru batalioane multinaționale desfășurate în primăvară de NATO. Baza de la Orzysz este situată la circa 100 km de enclavă rusă puternic militarizată Kaliningrad și aproape de așa-numitul coridor Suwalki, la frontiera polono-lituaniană, considerat drept critic pentru securitatea țărilor baltice, care s-au arătat, în ultimele luni, foarte îngrijorate de ”Zapad 2017”.

Această îngrijorare vine și din cauza faptului că, chiar dacă Rusia susține că puțin peste 10.000 de militari participă la această acțiune, unele țări, printre care Lituania și Estonia, nu doar că se îndoiesc de veridicitatea acestor cifre, dar înaintează un număr de “mai mult de o 100.000 de soldați” care ar fi fost mobilizați pentru exercițiul ce va fi ținut între 14 și 20 septembrie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat, totuși, că nu vede în aceste manevre “o amenințare iminentă pentru un aliat”.

Exercițiile ruse Zapad-2017 se desfășoară aproape în paralel cu exerciții în Ucraina, la care participă armata americană, și manevre în Suedia, unde sunt mobilizați aproape 19.000 de militari, care simulează un atac fictiv din partea unui “adversar mai mare și sofisticat”.

Dincolo de exercițiile Zapad-2017, armata rusă și Alianța se acuză reciproc de supralicitare și manevre periculoase între nave și avioane în Marea Mediterană și Marea Baltică.

România se decide dacă se alătură unui exercițiu NATO

Iar tocmai pentru o misiune NATO cu capacități navale se reunește, joi, CSAT. Ședinţa a fost convocată de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema participării Armatei la acest exercițiu.Totodată, în CSAT şi strategia naţională de prevenire a proliferării armelor de distrugere în masă, potrivit Administrației Prezidențiale.

Sursa: euroactiv.ro