Să trăim ca-n Europa!

Rusia este îngrijorată de apropierea Finlandei şi Suediei de NATO

Rusia este îngrijorată de apropierea Finlandei şi Suediei de NATO

14/04/2015
|
0 Comments
|

Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a declarat duminică (12 aprilie) că apropierea Finlandei şi Suediei de Alianţa Nord-Atlantică este un motiv de îngrijorare pentru Rusia.
Observațiile oficialului rus au fost făcute pe fundalul unei declaraţii comune apărută în ziarul Aftenposten, în care miniștrii apărării din Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca și Islanda au susţinut că nordul Europei trebuie să fie pregătit pentru eventuale riscuri sau incidente, care ar putea fi pricinuite de Rusiei.
Spre deosebire de anii precedenți, ţările nordice se concentrează pe apărarea comună, îndreptată împotriva Rusiei, ceea ce subminează relațiile constructive, pozitive stabilite în ultimele decenii, precizează Ministerul de externe rus printr-o declarație oficială.

Finlanda (care se învecinează cu Rusia) și Suedia, nu sunt membre NATO. Însă, cele două ţări au sporit în ultimii ani cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică, astfel că declarația comună a fost unul dintre cele mai puternice răspunsuri oferite de cele două ţări faţă de agresiunea Rusiei.
Premierul finlandez Alexander Stubb a catalogat declaraţia ruşilor ca un “zăngănit de sabie” care nu ar trebui însă să ne surprindă.
Desigur că nicio altă ţară nu are drept de veto asupra deciziilor luate de Finlanda, susţine Stubb.

Alexander Stubb a declarat că cele două crize izbucnite în Georgia și Ucraina au afectat politica de securitate din regiune.
Un pilon esențial al (apărării şi) cooperării noastre internaționale este relaţia cu Suedia. De asemenea, este clar că vom continua o colaborare strânsă în interiorul UE și un parteneriat strâns cu NATO, a mai declarat Stubb.
Sursa: http://www.euractiv.ro/global/Rusia-este-ingrijorata-de-apropierea-Finlandei-si-Suediei-de-NATO-425