Să trăim ca-n Europa!

Românilor din Moldova li se recomandă votul prin corespondență la alegerile parlamentare din România

Românilor din Moldova li se recomandă votul prin corespondență la alegerile parlamentare din România

02/08/2020
|
0 Comments
|

Ambasada României în Republica Moldova recomandă alegătorilor români din Republica Moldova înscrierea ca alegător prin corespondență la alegerile planificate în această toamnă pentru Camera Deputaților și Senatul Parlamentului României. Recomandarea vine în contextul incertitudinilor legate de durata și efectele pandemiei COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României, prin înscrierea și votarea prin corespondență, „alegeți să vă protejați, atât personal cât și pe ceilalți, și să eliminați orice risc de infectare”.

Persoanele care doresc să-și exercite dreptul de vot prin corespondență sau pentru a vota la o secție de votare în străinătate, în cadrul alegerilor parlamentare 2020 din România, se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro, gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență cetățenii români aflați temporar în Republica Moldova trebuie să anexeze: copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului și o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul de ședere în Republica Moldova, eliberat de autoritățile locale – permis de ședere temporară.

Cetățenii români deținători și a cetățeniei Republicii Moldova trebuie să anexeze copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului și o copie scanată sau fotografie după un document de identitate eliberat de autoritățile Republicii Moldova.

Cererile pentru votul prin corespondență pot fi trimise până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale. Urmează ca data exactă a organizării scrutinului să fie decisă de autoritățile din România în perioada următoare. Pentru informații suplimentare, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziție o secțiune specială: http://www.mae.ro/node/52162.

Sursa: ipn.md