Să trăim ca-n Europa!

România şi R. Moldova vor înfiinţa un batalion mixt de menţinere a păcii

România şi R. Moldova vor înfiinţa un batalion mixt de menţinere a păcii

21/08/2015
|
0 Comments
|

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat, joi, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Anatolie Şalaru, că România şi Republica Moldova vor înfiinţa un batalion mixt de menţinere a păcii. Aflat în prima vizită la Bucureşti, Şalaru a precizat că ţara sa are doi parteneri strategici importanţi: România şi SUA.
„Astăzi am hotărât cu domnul ministru să înfiinţăm un batalion mixt româno-moldovean de menţinere a păcii, cu sediul la Chişinău”, a spus ministrul Mircea Duşa, detaliile urmând să fie stabilite ulterior.
De asemenea, cei doi miniştri au decis reactivarea comisiei mixte de apărare.
„Am convenit astăzi să reactivăm comisiile mixte ale celor două ministere, care să se întâlnească semestrial, o dată în Moldova, o dată în România. Cooperarea bilaterală dintre cele două ministere trebuie să fie una foarte bună pentru a realiza acest deziderat al sprijinirii drumului euro-atlantic al Moldovei”, a afirmat ministrul român, potrivit mediafax.ro.
Comisia bilaterală se va întruni în septembrie la Chişinău.
„Vom discuta mai departe toate problemele care apar. Vom găsi soluţii la toate problemele, sper eu, şi armata Republicii Moldova trebuie să devină, ca formă şi conţinut, o armată care să corespundă cerinţelor euro-atlantice”, a spus ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Şalaru. „Deocamdată, avem două armate, doi miniştri. Sper că în curând vor fi doi miniştri şi o singură armată, dar pe viitor mai simplificăm”, a mai spus el.
Oficialul moldovean a explicat că partenerii strategici importanţi ai ţării sale sunt România şi SUA.
„R. Moldova are doi parteneri strategici importanţi, România şi SUA, şi UE, bineînţeles, dar cu România suntem cei mai apropiaţi şi întotdeauna când am avut nevoie statul român ne-a întins o mână de ajutor”, a subliniat Anatolie Şalaru.
În cadrul conferinţei de presă, Mircea Duşa a declarat că NATO va deschide un birou în Republica Moldova în această toamnă, unde vor fi detaşaţi cinci – şase specialişti, pentru adaptarea legislaţiei şi a documentelor militare de planificare şi de restructurare a armatei la standarde NATO.
România va participa cu un expert în cadrul acestei structuri, care are rolul de a acorda asistenţă autorităţilor militare din Republica Moldova în domeniul evaluării ameninţărilor strategice şi a riscurilor militare.

Sursa: euroactiv.ro