Să trăim ca-n Europa!

România se pregătește pentru aderarea la zona euro

România se pregătește pentru aderarea la zona euro

30/05/2015
|
0 Comments
|

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a invitat joi, 28 mai a.c., la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul României, Victor Ponta, și pe Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre procesul aderării României la zona euro, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Comunicatul mai transmite:

 

  • Având în vedere complexitatea deosebită a procesului de aderare la zona euro, Președintele Klaus Iohannis a lansat consultări pe această temă, astfel încât România să fie cât mai bine pregătită iar adoptarea euro să fie în beneficiul tuturor cetățenilor.
  • Discuțiile purtate de Președintele României cu Prim-ministrul României și cu Guvernatorul Băncii Naționale a României au avut în vedere să identifice principalele etape și responsabilități economice și instituționale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Programul de Convergență 2015-2018.În perioada următoare, Președintele României va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic național privind aderarea României la zona euro.
  • Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naționale de trecere la euro și a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative și instituționale, care să asigure României un parcurs economic stabil și predictibil.
  • În cadrul discuțiilor de astăzi, s-a decis înființarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune,care să asigure proiectarea, coordonarea și monitorizarea etapelor și responsabilităților implicate pentru atingerea acestui obiectiv.

În acest context trebuie spus că, luna trecută, Mugur Isărescu a făcut o serie de remarci critice la adresa stadiului pregătirilor României pentru aderarea la euro.

 

Sursa:http://www.euractiv.ro/ro-ue/Iohannis-Ponta-si-Isarescu-au-infiintat-un-comitet-pentru-pregatirea-aderarii-la-zona-euro-665