Să trăim ca-n Europa!

„România să nu se teamă că va fi exclusă din proiectele Uniunii într-o Europă cu mai multe viteze”

„România să nu se teamă că va fi exclusă din proiectele Uniunii într-o Europă cu mai multe viteze”

15/03/2017
|
0 Comments
|

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas spune că România nu trebuie să se teamă că va fi exclusă din proiectele UE printr-o Europă cu mai multe viteze și că ar trebui să ne distanţăm de profeţii care prevestesc sfârşitul UE.

Comisia Europeană consideră că atât România, cât şi alte ţări membre UE, nu trebuie să se teamă de perspectiva unei Europe cu mai multe viteze, pentru că acest lucru nu va însemna excludere de la proiectele comune, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului european, Margaritis Schinas, pentru presa din România.

Schinas a afirmat că ideile lansate de către preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, privind viitorul UE au fost înţelese greșit în unele state membre, precum România.

“Contrar criticilor din anumite ţări, inclusiv România, nu ne aflăm pe un drum cu o singură direcţie, către Europa cu mai multe viteze. Vreau să fiu foarte clar: nu există o singură opţiune pentru viitor. Este o gamă largă de opţiuni, sunt multe modele diferite pe care vrem să le discutăm deschis”, a afirmat Schinas

El a criticat și afirmaţiile precum cele că o Europă cu mai multe viteze ar însemna o nouă Cortină de Fier sau o “reinventare a zidurilor” în UE.

“Unul dintre lucrurile frumoase la o Europă unită este exact faptul că am renunţat la clivaje, la ziduri. (…) Cartea Albă (a lui Juncker – n.r.) nu este despre diviziune, ci despre o dezbatere comună”, a spus purtătorul de cuvânt al CE.

De altfel, și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a asigurat, săptămâna trecută, că o Europă cu două viteze nu va însemna o nouă Cortină de Fier.

Schinas a asigurat că românii nu au de ce să se teamă şi nu trebuie să privească ideea Europei cu mai multe viteze ca fiind singura soluţie sau nici măcar una negativă pentru ţara noastră.

“Poporul român şi autorităţile din România să nu se teamă că acesta este un drum care duce spre excluziune, ci spre o ajustare a cursului”, a afirmat el.

Purtătorul de cuvânt al CE a criticat şi declaraţiile celor care vorbesc despre pericolul ruperii UE, afirmând că trebuie “să luăm distanţă faţă de profeţii” care vorbesc despre sfârşitul Uniunii Europene.

“Cred că ar trebui să ne distanţăm cu toţii de astfel de Casandre, de profeţi ai sfârşitului. Sunt mulţi cei care propovăduiesc sfârşitul şi specialişti în catastrofe, care de ani de zile prevăd sfârşitul Europei, că totul se va mistui în flăcări. Îmi pare rău să îi dezamăgesc, dar Europa s-a dovedit mult mai rezistentă”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al CE.

Chiar preşedintele Klaus Iohannis este cel care că le-a explicat liderilor celor 27 de state membre UE, săptămâna trecută, la Bruxelles, că ideea unei Uniuni cu mai multe viteze nu ar fi benefică şi ar putea, “in extremis”, să ducă la o scindare a UE.

Sursa:euroactiv.ro