Să trăim ca-n Europa!

România - pe ultimul loc în UE la accesul la servicii financiare

România – pe ultimul loc în UE la accesul la servicii financiare

30/10/2015
|
0 Comments
|

Serviciile financiare, prea scumpe pentru 50% dintre potențialii clienți ai Caselor de Ajutor Reciproc (studiu al Institutului de Economie Socială). UE le vine în ajutor, printr-o Directivă care prevede accesul tuturor la conturi bancare la vedere.
Rezultatele cercetării „Accesul la servicii financiare şi îndatorare”, realizată de Institutul de Economie Socială, relevă faptul că obţinerea unui împrumut de 1500 de lei pentru o urgenţă este aproape imposibil pentru mulţi dintre respondenţi. Aproximativ jumătate dintre aceștia spun că nu ar putea face rost de acești bani, dacă ar fi necesar.

Alte rezultate din studiu:
Romania studiu IES1

Serviciile financiare sunt utilizate într-un procent scăzut, în România

31.8% dintre repondenți nu utilizează niciun serviciu al unei instituții financiare bancare sau non-bancare, mult sub media europeană.

La nivelul UE, spre comparație, 95 % dintre persoanele din mediul urban au cont la o instituție financiară, media națională in Romania fiind de aproximativ 60%. Aproape 6% utilizează exclusiv serviciile CAR. Principalele motive pentru care serviciile financiare nu sunt utilizate sunt: insuficiența resurselor financiare şi costurile ridicate ale acestora. Neîncrederea în instituţiile financiare este şi ea printre factorii importanţi.

Majoritatea respondenţilor studiului sunt salariaţi între 26-65 de ani, cu venituri între 750 şi 1700 de lei. Aproximativ 43% dintre respondenţi aparţin grupurilor vulnerabile. Cercetarea creionează profilul utilizatorilor CAR din România, arată
Romania studiu IES2 2

Accesul la serviciile financiare este o parte semnificativă a dezvoltării economice. De aceea, acest aspect este prins și în Agenda globală de dezvoltare a ONU pentru anul 2030.

UE vine în ajutor

Uniunea Europeană a adoptat în 2014 o Directiva care prevede, între altele, asigurarea accesului la servicii financiare de bază pentru toți cetățenii, mai exact a unui cont bancar la vedere. Directiva reglementează modul de stabilire a taxelor și comisioanelor aferente precum și modalitatea de informare a cetățenilor despre acestea.

„Conturile bancare sunt esențiale pentru participarea pe deplin în viața societății moderne, odată ce utilizarea cash-ului scade rapid, arată comunicatul Comisiei Europene.

„Au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre cotidiene. În acest moment, circa 58 milioane consumatori europeni ccu vârsta de peste 15 ani nu au încă un cont” – transmite Comisia.

Sursa: euroactiv.ro