Să trăim ca-n Europa!

România investeşte 100 de mii de euro într-un proiect derulat de ANSA

România investeşte 100 de mii de euro într-un proiect derulat de ANSA

12/09/2015
|
0 Comments
|

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) derulează un nou proiect de consolidare a capacităților sale instituționale, cu sprijinul experților Autorităţii Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din România. Finanțarea proiectului este asigurată de Ministerul Afacerilor Externe al României, bugetul fiind de 100 de mii de euro, transmite IPN.

În cadrul proiectului, vor fi instruiți specialiștii locali pentru crearea în Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a sănătăți animalelor. Vor fi realizate programe de supraveghere și control, inclusiv în domeniul aplicării și dezvoltării unor metode de laborator, a comunicat directorul adjunct ANSA, Grigore Porcescu. De asemenea va fi verificată eficiența vaccinării animalelor, va fi finanțată achiziționarea unor substanțe reactive, dar și echipamente specifice pentru laborator.

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a spus că ajutorul acordat de România în sectorul siguranței alimentelor a devenit tradițional. În ultimii ani a fost implementat un proiect privind îmbunătățirea trasabilității animalelor, în valoare de 300 de mii euro. Un alt proiect a vizat instituirea în Republica Moldova a laboratorului de determinare a reziduurilor de pesticide în plante, sol și produse. Valoarea proiectului fiind de 500 de mii de euro.

Ladislau Miko, directorul general adjunct al Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor (DG- SANCO), din cadrul Comisiei Europene, a comunicat că Moldova, după intrarea în vigoare acum un an a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu UE, a majorat exportul de produse de origine vegetală pe piața comunitară. În prezent se lucrează la valorificarea cotelor oferite de UE la exportul produselor de origine animală. „În sensul acesta, mai sunt câțiva pași care trebuie de făcut, despre care am venit să discut cu autoritățile de resort din Moldova”, a spus oficialul european.

Din produsele de origine animală, Moldova exportă pe piața UE doar miere și praf de ouă. Aşteptările sunt că în jumătate de an am putea obține dreptul de a exporta ouă în stare proaspătă (categoria B, pentru procesare), iar ulterior şi carne de pasăre.

Sursa: ipn.md