Să trăim ca-n Europa!

România: circa 1500 de dosare penale privind fondurile europene pe rol, la DNA, în 2014

România: circa 1500 de dosare penale privind fondurile europene pe rol, la DNA, în 2014

15/05/2015
|
1 Comment
|

Claudiu Dumitrescu, Procuror Șef – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe celor de Corupție, Direcția Națională Anticorupție din România a declarat miercuri, 13 mai, că sistemul de control în privința constatării neregulilor funcționează dar trebuie consolidată partea de prevenție.

Dumitrescu a mai spus că, tot în anul 2014, 87 acte de control au fost trimise spre DNA de către Departamentul de Luptă Antifraudă și 150 acte de control trimise de alte instituții. De asemenea, 195 sesizări au fost făcute din oficiu, în cadrul DNA, anul trecut.  De asemenea, peste 100 persoane au fost condamnate în dosarele cu fonduri europene.

Claudiu Dumitrescu a mai spus că este extrem de importantă partea de prevenție, dat fiind că numărul sesizărilor depășește puterea de investigare a DNA.

„Sistemul de control și de identificare funcționează, prevenția trebuie pusă la punct”, a mai spus acesta. El a mai punctat că ar trebui să existe o situație clară de la Ministerul Fondurilor Europene, pe fiecare an, legat de suspiciuni de nereguli/fraude și corecții.

„Nu toate sesizările ajung în investigare penală, dar se înregistrează atunci când sunt primite. Numărul sesizarilor de fraudă care se confirma este de 10 – 15%, prejudiciile pe care încercăm să le recuperăm sunt de câteva sute de milioane de lei. Multe le direcționăm către autoritățile de gestionare a fondurilor, foarte multe se duc către DLAF”.
Declarațiile au fost făcute la seminarul ”Sisteme eficiente de control pentru prevenirea fraudei cu fonduri structurale și de investiții în noile state membre” organizat de Institutul pentru Politici Publice.

Sursă: http://www.euractiv.ro/fonduri-ue/Circa-1500-de-dosare-penale-privind-fondurile-europene-pe-rol-la-DNA-in-2014-586