Să trăim ca-n Europa!

Rolul global al UE și relațiile Europei cu SUA și Rusia, temă centrală la Conferința de Securitate de la München

Rolul global al UE și relațiile Europei cu SUA și Rusia, temă centrală la Conferința de Securitate de la München

15/02/2018
|
0 Comments
|

Cel mai prestigios forum dedicat securității internaționale, Conferința de Securitate de la München (MSC), debutează vineri în capitala bavareză sub semnul unei lumi care oscilează între ”marginea prăpastiei și înapoi”, conform temei ediției din acest an care reverberează în definiție una dintre etapele Războiului Rece și care va reuni peste o sută de lideri, specialiști și factori de decizie importanți în materie de securitate și apărare. Delegația României va fi condusă de ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

Criza ordinii internaționale liberale, impactul primului an al președinției lui Donald Trump, noul impuls acordat politicii europene de apărare și impactul potențial al Brexit reprezintă liniile generale printre care participanții vor trebui să formuleze răspunsuri și să prezinte poziții oficiale. În mod particular însă, conferința va fi consacrată viitorului rol al Uniunii Europene ca actor global și relațiile sale cu Rusia și Statele Unite ale Americii. CaleaEuropeana.ro va relata, în premieră, de la acest important for de dezbateri consacrat securității și apărării.

“Anul trecut, lumea a ajuns prea aproape de pragul unui conflict semnificativ. Retorica escaladată a factorilor de decizie individuali este o evoluție foarte deranjantă. Fie în peninsula coreeană, în Golful Persic sau Europa de Est – o singură decizie greșită luată în aceste situații încărcate ar putea declanșa rapid o reacție în lanț periculoasă. De aceea este cu atât mai important să se promoveze dialogul și întâlnirile dintre actorii cheie. Conferința de Securitate de la München este tocmai forumul potrivit pentru acest lucru, în cazul în care Conferința nu ar fi existat deja, ar trebui foarte bine reinventată în situația globală actuală”. (ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele MSC, prefațând ediția a -54-a a conferinței) – Raportul conferinței poate fi consultat aici.

Prezența internațională de la nivelul conferinței cuprinde reprezentanții celor mai importante organizații exponente ale ordinii internaționale liberale, și anume secretarul general al ONU, Antonio Guterres, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Capcanii dublării și pledoaria complementarității: NATO și UE

Reprezentanții UE și NATO vor participa la acest important for de dezbateri cu elemente de noutate pe radarul cooperării euro-atlantice și europene. Conferința de Securitate de la München urmează, în mod tradițional, reuniunii miniștrilor Apărării din țările NATO, în cadrul căreia cele 29 de țări aliate au decis transformarea structurii de comandă a Alianței Nord-Atlantice prin înființarea unor noi comandamente, unul dedicat protejării liniilor de comunicare maritimă între ambele maluri ale Atlanticului și un altul consacrat desfășurării și mobilizării rapide a forțelor aliate pe teritoriul Europei.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană își pregătește bugetul pentru următoarea perioadă de programare financiară, una în care va fi lipsită de contribuția Marii Britanii, și în care dimensiuni precum securitatea și apărarea vor deveni priorități. Astfel, Comisia Europeană a lansat miercuri, având la baza Fondul European pentru Apărare, o recomandare cu trei scenarii privind dezvoltarea unei ”autentice Uniuni Europene a Apărării”, care necesită o alocare bugetare cuprinsă între 3.5 și 10 miliarde de euro pentru următorul exercițiu bugetar european post-2020. Mai mult, eforturile europene în materie de apărare au înregistrat o dinamică nemaiîntâlnită post-referendum privind Brexit, culminând la finele lui 2017 cu lansarea Cooperării Structurate Permanente (PeSCo), o inițiativă din care face parte și România și despre care NATO și SUA solicită să fie un demers complementar Alianței Nord-Atlantice și nu transformat într-o alternativă.

Securitatea europeană post-Brexit: Theresa May participă în premieră la MSC

La cel mai înalt nivel politic vor fi reprezentate Marea Britanie, Austria, Israel sau Ucraina. Premierul Theresa May va participa în premieră la Conferința de Securitate de la München, în condițiile în care viitorul UE post-Brexit și viitorul Marii Britanii în arhitectura de securitate globală vor fi analizate și discutate la acest eveniment. Pentru prima oară în calitate de cancelar va fi prezent și Sebastian Kurz, fostul ministru de Externe al Austriei. La Conferință vor fi, de asemenea, prezenți președintele ucrainean, Petro Poroshenko, și prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu.

Acestora li se vor alătura cei mai influenți oficiali din administrațiile SUA, Rusiei sau Turciei.

Cei mai influenți reprezentanți ai administrației Trump aduc mesajul președintelui: SUA sporesc bugetul Inițiativei Europene de Descurajare

Statele Unite vor fi reprezentate pentru al doilea an consecutiv de către secretarul Apărării, Jim Mattis, în contextul în care Pentagonul a anunțat intenția de a suplimenta cu 1.7 miliarde de dolari bugetul Inițiativei Europene de Descurajare pentru anul 2019. Administrația Trump va fi reprezentată și de către consilierul pentru securitate națională, H.R. McMaster, considerat unul dintre cei mai reputați specialiști în domeniu. Delegația Congresului SUA va fi condusă de către influentul senator John McCain.

Moscova va fi reprezentată, în mod tradițional, de Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse numărându-se printre oaspeții constanți ai prestigiosului forum. Participarea lui Lavrov are loc și în condițiile în care raportul Conferinței de Securitate de la München relevă o preocupare crescândă vis-a-vis de opțiunile descurajării nucleare și rolul Rusiei și al SUA în această privință.

Delegația României condusă de ministrul Mihai Fifor. 50% dintre români consideră că sunt parte a Occidentului; 81% sunt de acord ca țara lor să își apere aliații din NATO

La nivelul miniștrilor de Externe vor mai participa Mohammad Javad Zarif (Iran), Mevlüt Çavuşoğlu (Turcia) și Adel Al-Jubeir (Arabia Saudită). Printre miniștrii Apărării care vor participa se află Roberta Pinotti (Italia), iar România va fi reprezentată de ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, prezent în aceste zile la reuniunea miniștrilor Apărării din cadrul NATO.

”Voi conduce delegația României la Conferința de Securitate de la München”, a declarat ministrul Mihai Fifor pentru CaleaEuropeana.ro.

De asemenea, reprezentantul președintelui Klaus Iohannis, participant la conferință în anul 2016, va fi consilierul pentru securitate națională, Ion Oprișor, a confirmat Administrația Prezidențială pentru CaleaEuropeana.ro.

De altfel, în raportul ediției din anul 2018 a Conferinței – To the Brink – and Back? , România se situează printre țările Europei Centrale și de Est cu cel mai ridicat sentiment de apartenență față de Occident, iar cetățenii români susțin în procente covârșitoare ca țara lor să apere, în caz de atac, aliații din NATO.

Ministrul german de Externe: Nu există nici un fel de vid în politica internațională

Țara gazdă – Germania – va fi prezentă cu actuala garnitură de miniștri de profil, în condițiile în care negocierile pentru formarea unei noi coaliții au fost prelungite intens. La Conferința de Securitate vor participa șeful diplomației de la Berlin, Sigmar Gabriel, ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, dar și actualul ministru de Interne, Thomas de Maziere.

Germania se află în această perioadă în atenția partenerilor euro-atlantici nu numai din privința depășirii impasului politic, ci și în contextul în care miniștrii Apărării din țările NATO au discutat la Bruxelles problema celor ”2% alocați Apărării”, termenul de specialitate uzitat fiind partajarea echilibrată a responsabilităților. În calitate de cea mai puternică economie europeană, Germania este îndemnată atât de SUA, cât și de secretarul general al NATO, să își sporească cheltuielile militare până la acest prag. În timp ce actualul ministru al Apărării de la Berlin s-a declarat în multiple rânduri în favoarea unei creșteri substanțiale și progresive, șeful diplomației germane, social-democratul Sigmar Gabriel, a manifestat o constantă reticență pe acest subiect, dovedită inclusiv în divergențele CDU-SPD privind formarea unei noi mari coaliții.

Pe de altă parte, Gabriel s-a lansat recent într-o simbolistică declarativă privind arhitectura ordinii internaționale. Astfel, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron anunța din China că ”Europa s-a întors”, ministrul german de Externe a avertizat că atunci când Statele Unite se retrag, Rusia și China intervin.

”Nu există nici un fel de vid în politica internațională. Dacă SUA pleacă din cameră, alte puteri intră imediat”, a spus acesta luna trecută într-o frază pe care și organizatorii Conferinței de la München o percep ca definitorie, incluzând-o printre declarațiile de poziție cheie din ultimul an la nivelul relațiilor internaționale.

În ultimele cinci decenii, Conferința de Securitate de la München a devenit o întâlnire esențială anuală pentru comunitatea strategică internațională. De la înființarea sa în 1963 ca “Internationale Wehrkunde Begegnung” (n.r – reuniune internațională de apărare), MSC s-a transformat într-un forum independent dedicat promovării soluționării pașnice a conflictelor și a cooperării internaționale și dialogului. În plus, față de conferința emblematică anuală din februarie, MSC găzduiește în mod regulat alte evenimente de mare amploare în capitalele din întreaga lume.

Corespondență de la München – Robert Lupițu

Sursa:caleaeuropeana.ro