Să trăim ca-n Europa!

Rezultatele colaborării dintre Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și Letonia, prezentate la Chișinău în cadrul unui forum de afaceri moldo-leton

Rezultatele colaborării dintre Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și Letonia, prezentate la Chișinău în cadrul unui forum de afaceri moldo-leton

09/06/2017
|
0 Comments
|

Republica Moldova și Republica Letonia își consolidează relațiile de cooperare în domeniul dezvoltării regionale. Joi, 8 iunie, la Chișinău, în cadrul unui forum de afaceri moldo-leton, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a trecut în revistă un șir de realizări ce vizează cooperarea Regiunii de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova cu Letonia.

Forumul de afaceri moldo-leton, la care au participat reprezentanți ai mediului public și privat din Republica Moldova și Republica Letonia, a fost inițiat de Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO). În cadrul evenimentului au fost explorate oportunitățile investiționale în sectoarele-cheie ale economiei din cele două țări.

„Relațiile de colaborare cu Letonia, pe care le-am dezvoltat în ultimii cinci ani cu sprijinul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Republica Letonia, au ajuns la un nivel superior, grație numeroaselor acorduri de colaborare încheiate în ultii ani de administrații publice locale și organizații neguvernamentale din ambele state, dar și datorită multiplelor vizite de studiu efectuate de către delegațiile din Moldova și din Letonia. Relațiile noastre de colaborare s-au transformat în relații de prietenie. Prin astfel de acțiuni, ADR Nord facilitează procesul de dezvoltare socio-economică echilibrată și durabilă a Regiunii de Dezvoltare Nord, prin susținerea actorilor regionali în procesul de creare a parteneriatelor”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

În context, directorul Ion Bodrug a menționat că ADR Nord, cu sprijinul VARAM din Letonia, a actualizat și elaborat Strategia de Dezvoltare Regională Nord, a efetuat o analiză a potențialului socio-economic al Regiunii de Dezvoltare Nord, a identificat posibile priorități de dezvoltare social-economică a regiunii, a elaborat o nouă politică de dezvoltare regională în domeniile Turism și Infrastructura de sprijin a afacerilor etc.

Jevgēnija Butņicka a menționat că Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Republica Letonia, pe care l-a reprezentat în cadrul Forumului, a facilitat întotdeauna crearea parteneriatelor moldo-letone, întrucât și autoritățile publice locale, și organizațiile neguvernamentale din Letonia și-au manifestat constant interesul față de stabilirea legăturilor de colaborare cu parteneri din Republica Moldova.

La rândul său, directorul MIEPO, Vitalie Zaharia, a menționat că prin organizarea Forumului de afaceri moldo-leton MIEPO și-a propus să creeze o platformă de comunicare și interacțiune dintre mediul de afaceri din Republica Moldova și Republica Letonia, pentru a valorifica relațiile comercial-economice dintre cele două state.

Menționăm că primul acord de colaborare moldo-leton dintre două administrații publice locale a fost încheiat la 11 octombrie 2013, în satul Corjeuți, raionul Briceni. Documentul a fost semnat de către primarul satului Corjeuți, Victor Andronic, și primarul comunei Aloja, Valdis Barda. În anii următori, au fost semnate mai multe acorduri similare, în mare parte în cadrul celor patru ediții ale Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. În total, au fost încheiate 19 acorduri de colaborare dintre administrații publice locale și organizații neguvernamentale din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și Letonia. Cel mai recent acord de colaborare moldo-leton, al 19-lea, a fost încheiat ieri, 7 iunie, de raionul Sângerei și regiunea Dobele. Evenimentul a avut loc la Sângerei, în contextul Forumului Internațional de Afaceri „Investiții și oportunități de colaborare”, desfășurat la Bălți.

SURSA www.adrnord.md