Să trăim ca-n Europa!

Rezoluția prin care se cere începerea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina în 2023, votată la Adunarea „Euronest”

Rezoluția prin care se cere începerea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina în 2023, votată la Adunarea „Euronest”

21/02/2023
|
0 Comments
|

Parlamentarii „Euronest” au votat, în cadrul Adunării Parlamentare de la Chișinău, o rezoluție prin care cer Comisiei Europene și Consiliului UE să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul anului 2023. 

Despre aceasta a anunțat eurodeputatul Siegfried Mureșan. 

„În textul rezoluției, mai cerem și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE”, a menționat Siegfried Mureșan.

Totodată, eurodeputatul spune că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu.

„Rezoluția adoptată astăzi arată că Parlamentul European și parlamentele din țările Vecinătății estice sunt unite în a sprijini aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Suntem cu toții de acord că integrarea europeană a Moldovei și Ucrainei înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii celor două țări, dar și pentru cetățenii Uniunii Europene și ai tuturor țărilor din Vecinătatea estică”, a subliniat Mureșan.

În discursul rostit la cea de-a 10-a sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest (AP Euronest), președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că evenimentul este o oportunitate pentru țara noastră de a face bilanțul progresului înregistrat și de a consolida alegerea noastră europeană.

„Parteneriatul Estic a fost o oportunitate pentru noi de a consolida și de a aprofunda alegerea noastră europeană și suntem gata să muncim din greu pentru a depăși cadrul actual. Obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la UE de către Republica Moldova și Ucraina, recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, precum și impactul multidimensional al războiului din Ucraina impun ajustarea parteneriatului la noile realități”, a declarat Igor Grosu.

De menționat că Adunarea Parlamentară „Euronest” este formată din membri ai Parlamentului European și parlamentari din Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.