Să trăim ca-n Europa!

Republica Moldova va participa la Programul UE „Europa Creativă”.

Republica Moldova va participa la Programul UE „Europa Creativă”.

18/03/2015
|
Comments off
|

Republica Moldova  va participa la Programul UE „Europa Creativă”. Un Acord în acest sens  a fost semnat la 18 martie 2015, la Bruxelles, de către Ministrul Culturii, Monica Babuc, și Comisarul pentru educație, cultură tineret și sport al Comisiei Europene, Tibor Navracsics.

Acordul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la Programul UE „Europa Creativă” a fost semnat la 18 martie 2015, la Bruxelles, de către Ministrul Culturii, Monica Babuc, și Comisarul pentru educație, cultură tineret și sport al Comisiei Europene, Tibor Navracsics.

Acordul prevede eligibilitatea Republicii Moldova de a accesa anual până în anul 2020 finanțările pentru proiecte culturale din sectoarele culturale și creative ale sub-programului “Cultura” și a anumitor activități din sub-programul “Media” ale Programului UE „Europa Creativă”.

În cadrul evenimentului de semnare, Ministrul Culturii Monica Babuc a declarat că această zi este una istorică în care a fost semnat cel mai important document din domeniul culturii între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Prin acest program toate organizațiile din sectoarele culturale din Republica Moldova: organizații neguvernamentale, instituții publice sau companii private, artiști vor beneficia de finanțare pentru proiectele lor și vor dezvolta parteneriate cu organizații culturale din Uniunea Europenă, a mai notat Monica Babuc.

La rândul său, Comisarul European Tibor Navracsics și-a arătat susținerea plenară pentru parcursul European al Republicii Moldova și a confirmat încrederea că odată cu participarea Republicii Moldova la acest Program va spori dialogul intercultural cu Uniunea Europeană. Republica Moldova a avut un rol activ în promovarea dimensiunii culturale în cadrul Parteneriatului Estic, a mai afirmat Comisarul Navracsics.

Programul ”Europa Creativă” prevede susţinerea capacităţii sectoarelor culturale şi creative europene de a funcţiona la nivel transnaţional şi internațional, precum și consolidarea capacităţii financiare a organizaţiilor mici şi mijlocii din sectoarele culturale şi creative într-un mod sustenabil. De asemenea, Programul stabilește promovarea circulaţiei transnaţionale a operelor culturale şi creative, şi mobilitatea transnaţională a actorilor din domeniul cultural şi creativ.

Mai multe informații privind Programul UE Europa Creativă puteti vedea aici:

http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/