Să trăim ca-n Europa!

Republica Moldova: Soluționarea diferendului transnistrean este în impas, iar politica Chișinăului în acest sens a eșuat (raport)

Republica Moldova: Soluționarea diferendului transnistrean este în impas, iar politica Chișinăului în acest sens a eșuat (raport)

30/04/2015
|
1 Comment
|

Soluționarea diferendului transnistrean este în continuare în impas, iar politica pașilor mici, lansată de autoritățile de la Chișinău în 2011, a eșuat, constată un raport privind reglementarea transnistreană, elaborat de Asociația pentru Politică Externă, una dintre principalele organizații neguvernamentale din Republica Moldova.
Potrivit raportului prezentat joi la Chișinău, perspectivele reglementării transnistrene nu sunt tocmai optimiste, în contextul în care formatul 5+2 (Chișinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina, plus UE și SUA) și-a demonstrat ineficacitatea și în condițiile în care șansele privind reluarea negocierilor sunt ipotetice.

În opinia directorului executiv al APE, Victor Chirilă, relansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean ar putea avea loc doar dacă vor exista anumite cedări din partea ambelor părți și dacă se va ajunge la un compromis privind statutul politic special al regiunii in componența Republicii Moldova.

“Considerăm că reglementarea transnistreană a ajuns în impas. Practic, obiectivul major al politicii pașilor mici nu a fost atins, și mă refer la lansarea discuțiilor privind statutul special al regiunii transnistrene. Deocamdată, șansele ca discuțiile să fie reluate sunt ipotetice”, a declarat Victor Chirilă, potrivit Radio Chișinău.

În același timp, expertul susține că Republica Moldova nu este deloc pregătită pentru a reintegra regiunea transnistreană, iar lansarea unor negocieri asupra statutului juridic special al regiunii este, în opinia sa, incertă și chiar riscantă, mai ales că nici administrația de la Tiraspol, dar nici autoritățile constituționale de la Chișinău nu manifestă interes real pentru astfel de negocieri.

Mai mult, Victor Chirilă consideră că ar fi necesară elaborarea unei politici coerente de reintegrare pe termen mediu, dar și desfășurarea unei campanii naționale de informare despre viziunea privind soluționarea conflictului, în situația în care doar 1% din populația de pe malul drept consideră că reglementarea transnistreană ar trebui să fie prioritară pentru autorități.

“Autoritățile de pe ambele maluri trebuie să convină asupra unei viziuni unitare de reintegrare a țării pe termen mediu și lung, să elaboreze o campanie națională de informare sistematică a societății despre viziunea Republicii Moldova de soluționare a conflictului și politica de reintegrare a regiunii transnistrene”, a subliniat Victor Chirilă.

Raportul prezentat joi la Chișinău și intitulat “Reglementarea transnistreană în impas” a fost elaborat cu susținerea guvernului Suediei, prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, și a Ministerului danez al Afacerilor Externe.
Sursa: http://www.agerpres.ro/externe/2015/04/30/republica-moldova-solutionarea-diferendului-transnistrean-este-in-impas-iar-politica-chisinaului-in-acest-sens-a-esuat-raport–15-38-53