Să trăim ca-n Europa!

Republica Moldova şi România vor coopera în domeniul agriculturii

Republica Moldova şi România vor coopera în domeniul agriculturii

27/04/2016
|
0 Comments
|

Reprezentanții ministerelor Agriculturii din Republica Moldova și România au semnat un Plan de acțiuni de colaborare în domeniul agriculturii și al industriei alimentare.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, și omologul său din Republica Moldova, Eduard Grama, au semnat marți un Plan de acțiuni vizând colaborarea dintre cele două ministere pe domenii privind agricultura și industria alimentară.

Conform unui comunicat, planul de acțiuni materializează Acordul bilateral semnat la 31 august 1999 între România și Republica Moldova și urmărește consolidarea relațiilor din domeniul agricol dintre cele două state pe mai multe sectoare.

Astfel, în perioada imediat următoare va fi organizat un grup de lucru mixt, constituit din reprezentanți ai ambelor părți, care va analiza evoluția cooperării între cele două state pe domeniile deja convenite prin Acordul bilateral semnat în 1999 și va identifica soluții de colaborare pe alte domenii și activități fructuoase pentru economiile celor două țări.

Printre sectoarele vizate de Planul de acțiuni semnat marți se numără: sectorul vegetal (armonizarea cadrului legislativ din domeniul producerii semințelor și materialului semicer la cerințele UE de control și certificare; schimb de experiență privind managementul riscurilor pentru a face față consecințelor economice produse de evenimentele climatice; schimb de experiență privind aplicarea tehnologiilor conservative de prelucrare a solului; încurajarea producătorilor din cele două state de a participa la proiecte și programe transfrontaliere în domeniul horticol.

De asemenea, planul mai vizează: sectorul cercetare și formare profesională (acordarea de asistență și consultanță pentru realizarea reformei în domeniul cercetare-dezvoltare; schimb de experiență privind bunele practici în domeniul formării profesionale); sectorul viticultură și vinificație (schimb de experiență în implementarea registrului vitivinicol—RVV; facilitarea contactelor în ceea ce privește materialul săditor și stimularea investițiilor în sectorul vitivinicol); sectorul agriculturii ecologice (actualizarea legislației din domeniu).

Planul de acțiuni urmărește și acordarea de expertiză Republicii Moldova pe domeniul agențiilor de plăți, precum și al relațiilor internaționale sau afacerilor europene.

Sursa: independent.md