Să trăim ca-n Europa!

Republica Moldova a refuzat să preia preşedinţia Comunităţii Statelor Independente

Republica Moldova a refuzat să preia preşedinţia Comunităţii Statelor Independente

16/09/2016
|
0 Comments
|

Rusia va prelua preşedinţia prin rotaţie a Comunităţii Statelor Independente în 2017, după ce R. Moldova a refuzat să preia conducerea CSI, a anunţat Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui rus, relatează Interfax, preluată de Jurnal.md.

“În 2017, Rusia va deţine preşedinţia Comunităţii, deoarece moldovenii, al căror rând vine în anul următor, au refuzat preşedinţia şi, conform alfabetului, vine rândul nostru”, a declarat Uşakov, în cadrul unei conferinţe de presă dedicată summitului CSI care începe vineri, la Bişkek, Republica Kârgâză.

R. Moldova participă la reuniune, delegaţia fiind condusă de Pavel Filip, după ce preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să participe, cedându-i locul premierului pe motiv că discuţiile vor fi axate pe subiecte economice.

“Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cunoscând agenda de lucru a summitului Comunităţii Statelor Independente, axată pe tematica economică, consideră că Republica Moldova, semnatară doar a dimensiunii economice a Acordului CSI, poate fi reprezentată în cadrul summitului de către şeful executivului”, a precizat Preşedinţia într-un comunicat de presă.

Preşedintele moldovean nu a participat nici la summit-ul CSI de anul trecut.

La reuniunea din 2014, Nicolae Timofti a avut un schimb dur de replici cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Timofti şi-a exprimat regretul în legătură cu atitudinea Rusiei faţă de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE şi i-a reproşat lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldoveneşti.

“Ne pare rău că, în urma negocierilor şi consultărilor pe care le-am avut, colegii noştri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului”, a subliniat Timofti.

La rândul său, Putin şi-a exprimat regretul că Republica Moldova refuză să se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeană.

“Rusia a iniţiat consultări intense cu Uniunea Europeană şi Ucraina. Şi iată rezultatul, am convenit că intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amânată. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relaţii? Ne-am adresat (Chişinăului) în repetate rânduri cu o propunere similară, dar, din păcate, nu am primit un răspuns clar din partea colegilor noştri moldoveni”, a denunţat liderul rus.

“Nu ne-am opus niciodată unor relaţii mai apropiate cu UE, noi înşine dorim această apropiere”, a subliniat Putin, apreciind că “dificultăţile apar nu din cauza unor măsuri restrictive, ci a refuzului partenerilor noştri de a să discuta în mod deschis despre toate riscurile pentru economia rusă”.

Schimbul de replici între Putin şi Timofti a continuat chiar şi în timpul discursului lui Emomali Rahmon, preşedintele Tajikistanului. Jurnaliştii prezenţi la reuniune nu au reuşit să audă discuţia dintre cei doi lideri, însă au apreciat că Putin şi Timofti au fost aproape de a se lua la bătaie, a scris, pe 11 octombrie 2014, Moskovski Komsomoleţ, preluat de Mediafax.

BACKGROUND

Comunitatea Statelor Independente (CSI) este o organizaţie regională formată din 10 din cele 15 foste republici ale Uniunii Sovietive, cu excepţia Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, precum şi Georgiei, care a ieşit în 2008, şi Ucrainei, care a părăsit CSI în 2014, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

R. Moldova continuă să fie membră, desi s-a pus de multe ori în discuţie ieşirea din organizaţie.

În 2009, MAE de la Chişinău se pronunţa pentru abandonarea CSI şi concentrarea exclusiv pe efortul de integrare în UE.

“CSI şi UE reprezintă două procese integraţioniste distincte, chiar contradictorii şi, în consecinţă, R. Moldova va fi nevoită să opteze, în cele din urmă în favoarea uneia din ele”, preciza Ministerul moldovean de Externe, subliniind că Rusia, prin intermediul Comunităţii Statelor Independente, îşi menţine influenţa în spaţiul ex-sovietic.

Sursa: euroactiv.ro