Să trăim ca-n Europa!

Republica Moldova-25. Diplomația la feminin

Republica Moldova-25. Diplomația la feminin

30/08/2016
|
0 Comments
|

La sfîrşitul secolului XX pe harta lumii a apărut un nou stat – Republica Moldova. Independența țării noastre este recunoscută astăzi de circa 120 de state. Republica Moldova este membru cu drepturi depline a peste 40 de organizaţii şi foruri europene şi internaţionale. Serviciul diplomațic al țării noastre constituit în 1990 și-a lansat activitatea cu doar cățiva angajați, care urmau să traseze noi căi într-un domeniu, practic necunoscut pentru Moldova – Diplomația. Și așa cum Moldova este de genul feminin, ne-am propus astăzi să vorbim despre Diplomație la Feminin.

Ala Bileavschi Ala Beleavschi: ” Consolidarea prezenței diplomatice a unui stat prin deschiderea unei ambasade este, în primul rând, un indicator al interesului sporit pentru cooperarea cu statul acreditar”

Actualul ambasador al Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi a venit in diplomație în 1992, iar deja în 1993 a făcut parte, din grupul de premărgători, care urmau să deschidă una dintre primele misiuni diplomatice ale țării noastre în lume – în Statele Unite ale Americii. Ea își amintește, că deschiderea unei misiuni diplomatice într-un stat-supraputere, un actor de primă importanță pe arena internațională, era o misiune dificilă. Mai cu seamă că, corpul diplomatic din Republica Moldova nu avea o experiență istorică în domeniu, iar statul nostru nu era cunoscut pe arena mondială. Însă grație perseverenței și tenacității, responsabilității pe care și-au asumat-o, grație suportului colegilor din corpul diplomatic al României, acest obiectiv a fost materializat cu succes. După deschiderea Ambasadei Republicii Moldova în SUA, Ala Beleavschi a continuat să activeze în această misiune diplomatică în calitate de prim-secretar (1993-1996 ) și a fost printre cei care a pregatit prima vizită a unui președinte al Republicii Moldova în Statele Unite (1995).

Din 1997 pînă în 2013 Ala Beleavschi a deţinut diferite funcţii în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a fost prim-secretar în Ambasada RM la Roma şi reprezentant permanent supleant la FAO şi IFAD, Coordonator Naţional adjunct la Iniţiativa Central Europeană, apoi a deschis Ambasada RM la Londra, după care a urmat și cea de-a doua misiune în Marea Britanie în calitate de Însărcinat cu afaceri a.i.
La finele anului 2013, la deciziaGuvernului, Ala Beleavschi a deschis prima misiune diplomatică a Moldovei în Canada, iar la 25 noiembrie a aceluiași an a înmânat scrisorile de acreditare Excelenței Sale, David Johnston, Guvernator General al Canadei. La Ottawa în cel mai scurt timp a reușit să creeze o echipă consolidată și eficientă în activitate, axată pe obiectivul de a dezvolta relațiile moldo-canadiene şi a promova imaginea țării noastre în străinătate. ”Consolidarea prezenței diplomatice a unui stat prin deschiderea unei ambasade este, în primul rând, un indicator al interesului sporit pentru cooperarea cu statul acreditar, iar distanţa mare dintre R.Moldova şi Canada nu este un impediment în calea colaborării”, spune Ala Beleavschi.

Datorită calităţilor profesionale ale Dnei Ambasador Beleavschi, înalt apreciate în statul de reşedinţă, Republica Moldova și Canada au reușit să dezvolte într-un timp foarte scurt un dialog constructiv, bazat pe încredere şi stimă reciprocă. De la momentul deschiderii misiunii noastre diplomatice pe teritoriul canadian comerțul exterior între cele două țări a cunoscut o dinamică impresionantă. Anul trecut exporturile de vin moldovenesc în Canada au crescut considerabil, de 10 ori față de 2013, și de 4,4 ori față de 2014. A crescut și interesul pentru dezvoltarea unui dialog politic constructiv cu Republica Moldova. Recent, în Parlamentul canadian a fost creat Grupul parlamentar de prietenie, vicepreședintele căruia este Președintele Comisiei pentru politica externă și comerț internațional al Senatului.

14202882_1733335316927505_1444980704_o

Un ”atuu” puternic pentru dezvoltarea relațiilor moldo-canadiene, menționează Ambasadorul Ala Beleavschi, este comunitatea moldovenilor din Canada, care se bucură de un nume bun și care joacă un rol activ în promovarea imaginii Moldovei peste ocean. La rândul său, Ambasada în frunte cu dna Beleavschi, se bucură de respect și sprijin dinpartea comunității de moldoveni din această țară. ”Onorați să avem așa ambasadori”, spunePreședintele Asociației Koolture Tricolore din Montreal, Nata Albot, despre Ambasadorul nostru din Canada. Iar Redactorul-șef al revistei pentru copii ”Pici Voinici”, Liuba Sîrbu a caracterizat-o pe Ambasadoarea din Canada în termeni elogioși, spunând că ”Excelența Sa, Ala Beleavschi, este asemeni ghioceilor: gingașă, rafinată, inteligentă și tenace…Vreau ca toți cei plecați din țară să aibă marele noroc de a avea un asemenea ambasador în țara în care s-au stabilit”.

Ala Beleavschi este un diplomat de carieră și un profesionist de înaltă calitate. După obținerea Licenței în Filologia şi Literatura Engleză la Universitatea de Stat din Moldova, în 1993 a făcut studii diplomatice la Universitateadin Leeds, Marea Britanie, iar în 1998 – la Institutul de Relaţii Internaţionale Clingendael din Olanda (studii diplomatice).

Stela StingaciStela Stângaci: ” Diplomația nu a fost o întâmplare în viața mea, am urmat conștient acest parcurs – am muncit, am perseverat, uneori am eșuat, până a ajunge aici”

Stela Stîngaci a venit în fruntea Ambasadei Republicii Moldova în Italia în toamna anului 2013, iar din 2014 este și Ambasadorul RM în Malta, pe lângă Ordinul Militar Suveran de Malta, precum și Reprezentant permanent la Organizația pentru Agricultură și Alimentație a Națiunilor Unite (FAO), Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), Programul Alimentar Mondial (PAM). Activitatea sa în diplomație a început-o mult mai devreme, încă din primii ani de constituirea Serviciului Diplomatic. Licențiată în limbă și literatură franceză, cu o experiență de lector universitar, după absolvirea facultății de relații internaționale la București, către 1995, Stela Stîngaci deja activa în calitate de Secretar II în Direcția Generală Europa şi America de Nord. Treapta cu treaptă, a parcurs apoi calea de la Secretar I la Șef de secție, director-adjunct și coordonator național pentru Francofonie. Apoi au urmat două misiuni diplomatice la Roma. Și aici, muncind cu multa abnegație și-a onorat obligațiile de Secretar II, Secretar I, Consilier al Ambasadei.

”Diplomația, susține Stela Stîngaci, nu a fost o întâmplare, căci am urmat conștient acest parcurs. Am muncit, am perseverat, uneori am eșuat, până a ajunge aici. La începuturi, cea care m-a îndemnat să îmbrățișez profesia de diplomat a fost profesoara mea de limbă franceză, doamna Claudia Sorocean, pe care, trebuie să recunosc, o priveam cu o bună doză de scepticism și chiar ironie atunci când îmi zicea: ”Tu trebuie să devii diplomat”.

Stela 3 În pofida scepticismului, pe care-l avea la început de cale, Stela Stîngaci a devenit un bun diplomat. Este cunoscătoare a dreptului internațional, a susținut teza de doctor în științe politice la Universitatea “La Sapienza” din Roma, vorbește cu autoritățile italiene o italiană fluentă, iar cu ceilalți comunică în limbile de circulație internațională. Chiar dacă criza internă a Moldovei și cea din țările comunității europene, inclusiv din Italia, a afectat relațiile economice și comerciale, grație eforturilor depuse în cooperarea pe bilaterală, Italia rămâne pe locul doi în lista investitorilor străini în țara noastră și după numărul întreprinderilor mixte.

Doar în cei trei ani neîmpliniți ai mandatului său diplomatic, Stela Stîngaci a promovat activ deschiderea Consulatelor Onorifice ale R. Moldova în Florența, Bari, Verona, Ascoli Piceno, dar și a reprezentanțelor Camerelor de Comerț moldo-italiene și italo-moldave la Treviso, Ascoli, Liguria, Milano, Torino.

Ambasada și comunitatea moldovenilor din Italia, care este cea mai numeroasă dintre toate țările europene, au reușit să-și consolideze eforturile pentru promovarea imaginii țării și a intereselor cetățenilor. Cu resurse mici, dar cu spirit inventiv și creativ, Moldova este reprezentată la toate evenimentele relevante pentru cele două țări.

Profesionistă şi perfecționistă, pe parcursul activității sale Stela Stîngaci a reușit să stabilească o strânsă colaborare nu doar cu autoritățile centrale italiene, ci și cu mediul de afaceri, cu administrațiile publice locale din Italia.

Partenerii italieni în nenumărate rânduri au menționat că Republica Moldova este reprezentată în Italia cu demnitate.

Ambassador Gabriela MoraruGabriela Moraru: „ În zilele noastre, cand legaturile dintre state si lideri pot fi efectuate direct, fara intermediul am¬basadelor, ambasadorii au un rol important de a imbogati le¬ga¬¬turile interumane dintre popoare.”

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statul Israel, Gabriela Moraru a prezentat scrisorile de acreditare Preşedintelui Reuven Rivlin la 1 februarie 2016.
Trebuie foarte mult să munceşti ca să te ridici la o inălțime, reuşita nu apare din senin, iar aprecierea ţine doar de persoanele care la fel ştiu rostul muncii asidue.
Dialogul moldo-israelian întotdeauna a fost unul foarte bun, iar misiunea actuală a ambasadei, spune Gabriela Moraru este să să extindă și să diversifice relațiile de cooperare la diferite niveluri. „ În zilele noastre, cand legaturile dintre state si lideri pot fi efectuate direct, fara intermediul ambasadelor, ambasadorii au un rol important de a îmbogati legăturile interumane dintre popoare”- a declarat Gabriela Moraru în primul său interviu acordat în calitate de ambasador unei ediții de presă din Israel.

În doar cateva luni de zile seful misiunii diplomatice moldovenesti la Tel-Aviv a reşuit sa realizeze mai multe acțiuni culturale, printre care am aminti amplul program cultural ”Mărțișor”, desfășurat în oraşele Tel Aviv, Rishon Le-Tsiyon, Or-Akiva şi Ashkelon, expoziția de artă plastică „Din Moldova cu drag” (Centrul Cultural „Enav” din Tel-Aviv), ciclul de publicaţii de Ziua Independenţei “Artişti, pictori şi sportivi renumiţi, originari din Moldova”, cooperarea stabilită cu Agenția MASHAV, care implementează mai multe proiecte în diverse domenii și de care direct sau indirect beneficiază cetățenii moldoveni, etc.
O punte de legătură durabilă între cele două popoare, menționează Gabriela Moraru, incontestabil sunt și comunitățile evreilor originari din Moldova. Atât ei, cât și oficiali israelieni apreciază numirea D-nei Moraru în funcția de Șef al Misiunii Diplomatice în Israel, menționând, că doar o persoana ca ea – cu un suflet cald şi o minte rece, putea atât de bine şi atât de rapid să se încadreze şi să se integreze în societatea israeliană, deseori la întrevederi fiind întrebată dacă nu are cumva rădăcini evreieşti. După participarea șefului Misiunii Diplomatice moldovenești la un program televizat la Canalul TV 9, dedicată aniversării a 25 de ani de la declararea Independenţei Republicii Moldova, în adresa Ambasadorului Moraru a venit următorul mesaj: „Zeci de mii de evrei originari din Moldova se mândresc cu originea lor după descrierea plaiului natal facută de către Dumneavoastră în cadrul emisiunii televizate”.

14182472_10208503105469765_1120470871_n

Succesele înregistrate într-un timp atât de scurt, se datorează unei pregătiri profesionale de calitate (absolventa a Facultatii de Relatii Internationale din Bu-curesti, masterat la Colegiul International Adriatic din Duino Italia, cursurii de Relatii Internationale la Aca¬demia Diplomatica din Atena) și a unei experiențe diplomatice acumulate pe parcursul a doua decenii de activitate în domeniu. O scurtă retrospectivă a carierei sale ne amintește, că Gabrela Moraru a fost Consilier al Serviciului Protocol Diplomatic de Stat al MAE al R.M. (1999-2001); Secretar I, Consilier pe probleme politice al Ambasadei R.M. in Ungaria; prin cumul in Cehia, Slovacia, Croatia, Slovenia, Bosnia-Hertegovina, Sfantul Scaun, Comisia Dunarii (2001-2004); Şefa Departamentului Protocol Diplomatic de Stat al MAE al R.M. (2004-2006); Şefa Directiei Cooperare Regionala, Departamentul Integrare Europeana al MAEIE, R.M.; Consilier al Ambasadei R.M. in Estonia (2011-2014); Şef de Cabinet al Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova (2014-2015).

Să-ți iubești țara, înseamnă zi cu zi să îți faci datoria, acolo unde esti, astfel încât efortul tau, complementat eforturilor altor cetățeni să conteze pentru tara ta. Să-ți iubești țara, pentru un diplomat, însemnă sa-i convingi și pe partenerii străini să-și conjuge efortul și potențialul pentru prosperarea țării lor, dar și a Moldovei. Unui diplomat îi revine și rolul de ai transfora pe neprieteni în prieteni, tot spre binele tării.
Diplomația moldovenească este la fel de tănără ca și statul Republica Moldova, dar grație unor persoane dedicate aceasta a reușit să încludă țara noastră în circuitul internațional.