Să trăim ca-n Europa!

Reprezentantul Moldovei la OSCE a susţinut declaraţia UE privind „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”

Reprezentantul Moldovei la OSCE a susţinut declaraţia UE privind „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”

02/06/2017
|
0 Comments
|

Republica Moldova, prin reprezentantul său permanent la OSCE, Victor Osipov, s-a aliniat la declarația Uniunii Europene privind ”Continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a Crimeii”. Declarația exprimă îngrijorările serioase ale comunității europene fața de agravarea situației de securitate în această zonă de conflict. De asemenea, se reiterează condamnarea anexării ilegale a Crimeii și a orașului Sevastopol, precum și faptul că Federația Rusă susține acțiunile militare ale separatiștilor din Donbas, transmite IPN citând un comunicat al Ambasadei Republicii Moldova în Austria.

Acţiunea a avut loc în cadrul reuniunii Consiliului Permanent al OSCE, la care Victor Osipov a participat pentru prima dată în calitate de Reprezentant Permanent al Republicii Moldova. În cadrul aceleiași ședințe reprezentantul Președinției cehe a Comitetului de Miniștrii al Consiliului Europei a prezentat prioritățile țării sale în aceasta calitate.

În cadrul declarațiilor de răspuns, ambasadorul Osipov a subliniat importanța cooperării Republicii Moldova cu Consiliul Europei. Domnia sa a informat ambasadorii la OSCE despre vizita recentă a Secretarului General al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland la Chișinău și despre lansarea oficială a Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020.

La aceiași ședință a Consiliului Permanent, în rezultatul atingerii consensului între reprezentanții țărilor participante a fost aprobat bugetul consolidat al OSCE pentru anul 2017 care constituie 138 982 600 EUR. Republica Moldova este una dintre cele 57 de state care contribuie la formarea bugetului OSCE.

Pe planul relațiilor bilaterale, ambasadorul desemnat al Republicii Moldova în Republica Austria, Victor Osipov, a avut o întrevedere cu Michael Linhart, Secretar General al Ministerului federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Republicii Austria. Oficialul austriac a salutat desemnarea noului Şef al Misiunii Diplomatice a Republicii Moldova la Viena şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile bilaterale moldo-austriece vor cunoaşte şi în viitor o dezvoltare dinamică şi ascendentă. Domnul Linhart a reiterat sprijinul Austriei oferit parcursului european al Republicii Moldova.

Ambasadorul desemnat Osipov a adus mulţumiri Guvernului Austriei pentru menţinerea Republicii Moldova în lista statelor prioritare pentru politica externă și asistenţă austriacă în cadrul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare. Părțile au discutat, de asemenea, despre proiectele caritabile şi sociale promovate în Republica Moldova, menţionând, în special, activitatea fundaţiei austriece de caritate „Concordia”.

Sursa: ipn.md