Să trăim ca-n Europa!

”Renașterea europeană” – Scrisoarea lui Emmanuel Macron pentru 500 de milioane de europeni: ”Ține de voi să decideți dacă Europa va fi mai mult decât un episod în istorie”

”Renașterea europeană” – Scrisoarea lui Emmanuel Macron pentru 500 de milioane de europeni: ”Ține de voi să decideți dacă Europa va fi mai mult decât un episod în istorie”

05/03/2019
|
0 Comments
|

Aflat într-un con de umbră politic și într-un vizibil declin de popularitate, președintele Franței Emmanuel Macron s-a adresat luni cetățenilor europeni, într-o scrisoare publicată în limbile franceză și engleză în care a făcut apel la ”renașterea europeană” cu aproximativ 80 de zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European și cu aproape trei săptămâni înainte de preconizata, dar improbabila retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Textul președintelui francez a fost publicat și pe pagina președinției franceze în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Cunoscut pentru discursurile sale pline de grandoare politică și fervoare creativă – de la Atena la Sorbonna și până la decernarea premiului ”Carol cel Mare” la Aachen – liderul de la Elysee le solicită cetățenilor ”să nu lase naționaliștii să exploateze furia publică”.

”Vreau un proiect ambițios care le permite oamenilor să preia controlul înapoi”, scrie Macron pentru Le Parisien și The Guardian, într-un editorial în care face referire la apărarea libertății, la protejarea Europei și la refacerea spiritului progresului.

Președintele francez, cel care a lansat în trecut ideea convențiilor cetățenești, cere organizarea, până la finalul acestui an, a unei ”Conferințe pentru Europa” care să propună ”schimbările necesare pentru proiectul nostru politic, care pot însemna chiar și amendarea tratatelor UE”.

”Această conferință va trebui să se implice în dezbateri cu cetățenii și să îi asculte pe reprezentanții mediilor academic, de business și sindicale, precum și liderii religioși și spirituali. Aceasta va defini o foaie de parcurs pentru UE care va transpune aceste priorități-cheie în acțiuni concrete. Va exista dezacord, dar este mai bine să avem o Europă statică sau o Europă care avansează, uneori la viteze diferite și care este deschisă tuturor? În această Europă, oamenii vor lua cu adevărat controlul asupra viitorului lor”, scrie Macron.

Recunoscut și pentru propunerile sale anterioare – între care Inițiativa de Intervenție Europeană în materie de apărare sau un buget pentru zona euro și chiar înființarea poziției de ministru de finanțe european – , președintele francez propune, și în acest context, înființarea a trei noi Consilii europene și a unei noi bănci europene, vizând tematici cruciale pentru viitorul Europei.

”Vom avea nevoie de o forță de frontieră comună și de un birou european pentru azil, de obligații stricte de control și de solidaritate europeană, la care fiecare țară va contribui sub autoritatea unui Consiliu european pentru securitate internă. (…) Aceleași standarde ar trebui să se aplice și în domeniul apărării. (…) Un tratat privind apărarea și securitatea ar trebui să definească obligațiile noastre fundamentale în asociere cu NATO și aliații noștri europeni: creșterea cheltuielilor pentru apărare, o clauză de apărare reciprocă cu adevărat operațională și un Consiliu european de securitate, cu Regatul Unit membru, pentru a pregăti deciziile noastre colective. (…) Revenirea pe drumul cel bun înseamnă, de asemenea, a fi vârf de lance în privința cauzei pentru mediu. (…) UE trebuie să-și stabilească obiectivul – zero emisii de dioxid de carbon până în 2050 și reducerea la jumătate a pesticidelor până în 2025 – și să își adapteze politicile în consecință cu măsuri precum o Bancă europeană pentru climă pentru finanțarea tranziției ecologice. (…) Progresul și libertatea sunt legate de ideea de a putea trăi din munca cuiva: Europa trebuie să privească înainte pentru a crea locuri de muncă. Din acest motiv, nu este nevoie doar de reglementarea giganților digitali (…) dar și de finanțarea inovării prin acordarea noului Consiliu european pentru Inovare a unui buget pe picior de egalitate cu Statele Unite, în scopul de a determina noi descoperiri tehnologice, cum ar fi inteligența artificială”, scrie Emmanuel Macron.

În mod inedit, atât în versiunea în limba franceză, cât și în cea în limba engleză, președintele francez își încheie pledoaria, convins fiind că Marea Britanie își va găsi locul în această Europă pe care el o proiectează.

”Impasul Brexit este o lecție pentru noi toți. Trebuie să scăpăm de această capcană și să aducem însemnate viitoarelor alegerilor și proiectului nostru. Ține de voi să decideți dacă Europa și valorile progresului pe care ea le întruchipează trebuie să fie mai mult decât un episod care trece în istorie. Aceasta este alegerea pe care v-o propun: împreună să trasăm calea Renașterii europene”, a conchis Macron.

Sursa: caleaeuropeana.ro