Să trăim ca-n Europa!

Relația UE – Republica Moldova, discutată la Bruxelles. Statele membre, dispuse să consolideze asocierea politică și integrarea economică cu Chișinău

Relația UE – Republica Moldova, discutată la Bruxelles. Statele membre, dispuse să consolideze asocierea politică și integrarea economică cu Chișinău

26/02/2018
|
0 Comments
|

Miniștrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene au participat luni la Consiliul Afaceri Externe, prilej cu care au avut un schimb de opinii cu privire la Republica Moldova, inclusiv punerea în aplicare a Acordului de asociere cu UE, angajamentul UE față de Moldova și perspectivele viitoare înaintea următoarelor alegeri parlamentare, se arată într-un comunicat al Consiliului.

De asemenea, au fost discutate rolul Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic și angajamentul său în domeniul securității.

În concluziile sale adoptate la finalul dezbaterii, ”Consiliul și-a reafirmat angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică între UE și Republica Moldova, lucrând în parteneriat strâns, pe baza Acordului de Asociere care a intrat în vigoare în iulie 2016”.

”Consiliul reamintește că UE rămâne angajată sprijinirea progreselor înregistrate în reformele necesare pentru a se asigura că cetățenii Republicii Moldova se bucură de avantajele acordului de asociere, inclusiv zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare”.

”Consiliul a discutat și a adoptat ultima dată concluziile cu privire la Republica Moldova la 15 februarie 2016. Aceste concluzii s-au axat pe reformele pe care Moldova trebuie să le îndeplinească în conformitate cu acordul de asociere, pentru a îndeplini așteptările cetățenilor. De atunci, autoritățile Republicii Moldova au adoptat mai multe inițiative legislative legate de acele reforme identificate ca priorități în concluziile Consiliului. Deși recunoaște pașii deja întreprinși de Republica Moldova, Consiliul subliniază că este esențial ca reformele începute în 2016 să continue și să fie puse în aplicare”, se mai arată în comunicat.

Înainte de viitoarele alegeri, ”Consiliul își exprimă regretul că noua lege electorală nu abordează unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei și al OSCE / Biroului pentru instituții democratice și drepturile omului”, reamintind că ”transparența, alegerile incluzive și credibile la nivel central și local au o importanță majoră”.

Consiliul reamintește, de asemenea, că libertatea și pluralismul mass-mediei sunt condiții prealabile pentru o societate democratică și îndeamnă Moldova ”să continue reformele care garantează libertatea și pluralismul mass-mediei”.

Totodată, Consiliul subliniază că este neveoie de ”eforturi reînnoite” ce trebuie ”dedicate urgent unei lupte mai decisive împotriva corupției, cu rezultate concrete, și că aceasta ar trebui să fie însoțită de o reformă amănunțită a sistemului judiciar, inclusiv de serviciul de urmărire penală”. Totodată, potrivit recomandărilor, procesul de reformă ar trebui să includă investigații și acuzații amănunțite, imparțiale și cuprinzătoare ale tuturor celor implicați în frauda banală masivă care a fost expusă în 2014.
Sursa:caleaeuropeana.ro