Să trăim ca-n Europa!

Radiodifuzorii trebuie să-și modifice oferta serviciilor de programe până pe 12 februarie

Radiodifuzorii trebuie să-și modifice oferta serviciilor de programe până pe 12 februarie

15/01/2018
|
0 Comments
|

Radiodifuzorii și distribuitorii de servicii media aflați sub jurisdicția Republicii Moldova sunt obligați să-și racordeze serviciile de programe audiovizuale și ofertele serviciilor de programe retransmise în concordanță cu noile norme audiovizuale, până pe 12 februarie curent, la o lună de la publicarea legii în Monitorul Oficial. Iar până pe 9 februarie, radiodifuzorii trebuie să prezinte la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) notificări cu privire la modificările operate. Decizia a fost luată astăzi, 15 ianuarie, la ședința CCA, transmite IPN.

Potrivit modificărilor operate la Codul Audiovizualului, radiodifuzorii și distribuitorii de servicii media aflați sub jurisdicția Republicii Moldova vor asigura protecția consumatorului de informație de eventualele tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior prin neadmiterea spre transmisie a programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale UE, SUA, Canada și statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Radiodifuzorii vor prezenta spre aprobare concepția generală a serviciilor de programe conform noului model derivat din prevederile respectivei legi, până pe data de 9 februarie 2018.

Tot astăzi, suplimentar pe ordinea de zi a CCA, a fost introdusă și votată chestiunea privind monitorizarea radiodifuzorilor și distribuitorilor de programe privind respectarea prevederilor noii legi pe parcursul anului 2018. Pentru nerespectare noilor norme audiovizuale, legea prevede sancțiuni sub formă de amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei. Pentru încălcarea repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. După aplicarea graduală a sancțiunilor, ar putea fi retrasă licența de emisie.

Decretul de promulgare a legii pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului a fost semnat pe 10 ianuarie de către președintele Parlamentului Andrian Candu, în calitate de președinte interimar al țării. Decizia de justificare a interimatului a fost emisă de Curtea Constituțională pe 5 ianuarie.

Sursa: ipn.md