Să trăim ca-n Europa!

Parlamentul a aprobat alegerea preşedintelui prin vot direct

Parlamentul a aprobat alegerea preşedintelui prin vot direct

23/06/2016
|
0 Comments
|

Parlamentarii din Republica Moldova au votat joi, în lectură finală, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului electoral. În toamnă, moldovenii își vor alege, din nou, președintele prin vot direct.

Votul din Parlament are loc după ce Curtea Constituțională a decis, pe 4 martie, revenirea la practica alegerii directe a șefului statului de către popor, după ce în anul 2000 s-a trecut de la republică prezidenţială la cea parlamentară.
Astfel, viitorul preşedinte al Republicii Moldova se va alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani.

Pot candida cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care au împlinit vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc în ţară nu mai puţin de 10 ani și posedă limba de stat.

În cazul în care nici unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte nu va întrunit cel puţin jumătate din voturile valabil exprimate, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur.

Al doilea tur de scrutin va avea loc la 2 săptămâni de la data primului tur de scrutin, iar învingător va fi declarat candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin.

În termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Comisia Electorală Centrală consideră alegerile nevalabile dacă la primul tur de scrutin au participat mai puţin de o treime din numărul de alegătorii înscrişi în listele electorale.

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la scrutin.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 30 octombrie.

Campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de data scrutinului, iar înainte de aceasta candidații vor avea 30 de zile pentru colectarea celor 15.000 de semnături necesare înscrierii în cursa electorale.
Sursa: unimedia.md