Să trăim ca-n Europa!

Putin instituie sancțiuni economice împotriva Turciei; Erdogan regretă incidentul cu avionul rus

Putin instituie sancțiuni economice împotriva Turciei; Erdogan regretă incidentul cu avionul rus

29/11/2015
|
0 Comments
|

Vladimir Putin a semnat un decret care instituie sancțiuni economice împotriva Turciei/ Poliția din Rusia face razie la firmele turcești/ Premierul turc Recep Erdogan a declarat că își dorește ca incidentul cu avionul să nu fi existat.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret care conține un pachet de sancțiuni economice, ca urmare a doborârii, marți, a unui avion rus de către militarii turci.

Măsurile includ interzicerea mai multor organizații turce și importul anumitor bunuri.

Decretul instituie „măsuri care conferă siguranță securității naționale a Federației Ruse și protecție cetățenilor săi și impune măsuri economice speciale în relația cu Republica Turcă”, a transmis serviciul de presă de la Kremlin, citat de agenția RT.

Între acestea se numără interzicerea sau restricționarea temporară a importului anumitor produse originare din Turcia. De asemenea, mai multe organizații turce care operează în Rusia vor fi restricționate.

Angajatorii din Rusia vor avea interdicție să angajeze cetățeni turci începând cu 1 ianuarie 2016, mai spune actul Guvernului de la Kremlin.

În același timp, decretul impune o interdicție asupra zborurilor charter dintre Rusia și Turcia. Agențiile de turism ruse au fost sfătuite să nu mai vândă sejururi în Turcia, a mai anunțat Kremlinul.

Razie a poliției ruse la firmele turcești

Anterior, oameni de afaceri turci au declarat pentru Al Jazeera, sâmbătă, ca Rusia face razie în rândul firmelor turcești și că mărfurile importate sunt trimise înapoi. Mai mult, și turiștii din Turcia ar fi împiedicați să intre în țară, deși nu au nevoie de vize, arată sursa citată.

Reacțiile relatate de oamenii de afaceri ar reprezenta un răspuns la incidentul în care un avion rus a fost doborât de forțele de armată din Turcia, marți, pentru că ar fi pătruns ilegal în spațiul aerian al țării. Cele două părți au opinii diferite în privința incidentului, mai exact dacă spațiul aerian al Turciei a fost sau nu violat și dacă militarii turci au transmis sau nu avertismente piloților din aeronava rusă.

Pe de altă parte, sâmbătă, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, potrivit presei străine, că este întristat de incidentul în care a fost doborât avionul rus. El a susținut poziția Turciei criticând acțiunile Rusiei dar, în același timp, și-a exprimat regretul că s-a întâmplat acest incident.

”Ne-am dori să nu se fi întâmplat, dar s-a întâmplat. Sper să așa ceva nu se va mai întâmpla”, ar spus Erdogan. El a mai adăugat că ambele părți ar trebui să abordeze această problemă într-o manieră mai pozitivă și că o întâlnire la Paris ar fi o oportunitate pentru a reduce tensiunile.

Tot sâmbătă, anterior acestor declarații, Turcia a emis o avertizare de călătorie pentru cetățenii săi, de a-și amâna călătoriile în Rusia care nu sunt urgente sau necesare.

Ministrul de externe turc a declarat că avertizarea a fost emisă deoarece au existat probleme pentru cei care călătoresc în Rusia.

Sursa: euroactiv.ro