Să trăim ca-n Europa!

Putin anunță că Rusia va expulza 755 de diplomați americani

Putin anunță că Rusia va expulza 755 de diplomați americani

31/07/2017
|
0 Comments
|

Decizia președintelui rus este un răspuns la sancțiunile împotriva Moscovei votate săptămâna trecută de Congresul SUA.

“Am așteptat suficient, sperând că situația s-ar putea îmbunătăți… Se pare că, chiar dacă situația se schimbă, asta nu se va întâmpla prea curând”, a declarat duminică liderul de la Kremlin, potrivit Rossia 24.

Putin a mai declarat că Rusia ar putea lua și alte măsuri împotriva Statelor Unite, dar nu imediat: “Sunt împotriva acestui lucru astăzi”.

El a arătat că Moscova și Washingtonul înregistrează totuși progrese în cooperarea internațională și a oferit exemplul zonei de relaxare a conflictului din sudul Siriei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Anunțul președintelui rus vine după ce Casa Albă a precizat vineri că președintele american, Donald Trump, va promulga sancțiunile împotriva Rusiei, așa cum au fost votate aproape în unanimitate marți în Camera Reprezentanților din Congresul SUA și joi în Senat, ca reacție la presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Măsurile adoptate de Washington ar putea duce și la sancționarea unor firme din Uniunea Europeană.

Probleme privind solicitările de vize americane

Conform Reuters, Michael McFaul, fost ambasador al Statelor Unite la Moscova, a explicat pe Twitter că, dacă se va opera o reducere a efectivelor consulatelor de proporțiile anunțate de președintele Putin, rușii vor avea de așteptat “săptămâni sau chiar luni” răspunsurile la solicitările de vize americane.

Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze numărul exact al personalului diplomatic al SUA din Rusia.
Vladimir Putin a precizat că în reprezentanțele diplomatice americane din Rusia lucrează peste 1.000 de angajați. Expulzarea a 755 dintre ei ar urma să reducă efectivul la nivelul celui al diplomației ruse în Statele Unite, după ce Washingtonul a expulzat 35 de diplomați ruși în decembrie anul trecut, spre finalul mandatului președintelui Barack Obama.

Un oficial de la Ambasada SUA din Moscova a afirmat, sub rezerva anonimatului, că ar fi vorba de aproximativ 1.100 de angajați, atât diplomați, cât și personal auxiliar, inclusiv cetățeni ruși.

În 2013, potrivit raportului anual al inspectorului general al departamentului, ambasada și consulatele din Sankt Petersburg, Ekaterinburg și Vladivostok aveau o cifră de personal totală de 1.279, dintre care 934 “personal local” și 301 “angajați direcți” din 35 de instituții ale SUA.

RUSIA VA RĂSPUNDE LA ORICE NOUĂ SANCȚIUNE AMERICANĂ

Rusia va răspunde ”într-o manieră echivalentă” la orice nouă sancțiune americană, a avertizat duminică adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

”Dacă tabăra americană decide dinainte să meargă spre o deteriorare în continuare (a relațiilor), atunci noi vom răspunde într-o manieră echivalentă”, a declarat diplomatul rus la canalul american ABC, relatează Agerpres.

Sursa: euroactiv.ro