Să trăim ca-n Europa!

Purtătoarea de cuvânt a NATO, despre deschiderea Biroului de legătură la Chişinău

Purtătoarea de cuvânt a NATO, despre deschiderea Biroului de legătură la Chişinău

12/11/2017
|
0 Comments
|

Biroul de legătură NATO la Chişinău este deja funcțional pentru că șefa oficiului este deja la Chișinău. Din primăvară și-a început acest mandat. Însă deschiderea fizică a biroului se va face în luna decembrie. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a declarat că, deși există diverse interpretări privind tergiversarea inaugurării acestui birou, nu este vorba despre rea-voință şi nici de întârzieri voite, ci există anumite proceduri financiare care trebuie respectate, transmite IPN.

„Până la urmă, e vorba de fonduri publice NATO, care sunt girate cu foarte mare atenție de cele 29 de țări membre ale Alianței, dar cred că toate aceste probleme vor fi rezolvate foarte curând și spațiul fizic al acestui birou va fi deschis în decembrie, dar, cum spuneam, între timp, șefa acestui birou este deja de multă vreme în Republica Moldova și lucrează foarte strâns pentru a explica ceea ce facem, care este natura acestui parteneriat și cum poate el ajuta Republica Moldova”, a menţionat purtătoarea de cuvânt.

Oana Lungescu a declarat că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO este de lungă durată și există speranța că aduce un beneficiu reciproc, de exemplu, prin eliminarea pesticidelor din multe sate moldovenești, pentru curățarea terenurilor agricole ca oamenii să le poată lucra. De asemenea, este apreciat ajutorul pentru întărirea pregătirii în ceea ce privește contracararea atacurilor cibernetice și colaborarea pentru modernizarea sistemului de apărare al Republicii Moldova.

„În același timp, Republica Moldova contribuie la siguranța Europei, în sensul că participă, de exemplu, la operațiunea noastră de menținere a păcii în Kosovo, cu trupe, care sunt profesioniste”, a notat Oana Lungescu.

Cât despre declarația noului ministru al apărării, precum că prima vizită pe care o va întreprinde în străinătate va fi la Bruxelles, la Cartierul General NATO, Oana Lungescu a declarat că este un semnal important și care este normal într-un parteneriat ca cel care există cu Republica Moldova – un parteneriat de lungă durată și care urmează a fi întărit.

Întrebată dacă dialogul include și o eventuală identificare a unei soluții durabile pentru criza transnistreană, Oana Lungescu a declarat că NATO sprijină toate eforturile internaționale pentru rezolvarea crizei. E important să fie respectate toate angajamentele care au fost luate în decursul multor ani, începând cu 1999, ca să se ajungă la o soluție care să fie cea în baza legislației internaționale.

Sursa> ipn.md