Să trăim ca-n Europa!

Protestatarii cer de la UE sancțiuni împotriva celor care au votat sistemul mixt

Protestatarii cer de la UE sancțiuni împotriva celor care au votat sistemul mixt

31/07/2017
|
0 Comments
|

Participanții la acțiunea de protest, desfășurată duminică, 30 iulie, în fața Parlamentului au cerut Uniunii Europene să aplice sancțiuni împotriva celor care au votat sistemul electoral mixt, în pofida avizelor negative ale instituțiilor internaționale, transmite IPN.

Cerința se conține în rezoluția adoptată la sfârșitul acțiunii de protest care prevede solicitarea de aplicare a interdicției de deplasare în spațiul european față de 74 de deputați care au votat legea, precum și față de liderii PDM, PSRM și PPEM, ”până la abrogarea legii votate în Parlament”. De asemenea, participanții au susținut inițiativa de desfășurare a următoarei acțiuni de protest pe data de 17 septembrie și și-au exprimat deschiderea să participe la toate acțiunile organizate în viitorul apropiat împotriva modificării sistemului electoral. Protestatarii au mai cerut perfecționarea sistemului electoral proporțional de vot, care ar permite participarea la alegeri libere și au făcut apel la instituțiile Uniunii Europene și SUA să susțină în continuare democratizarea Moldovei.

În fața mulțumii au venit cu discursuri mai mulți activiști și reprezentanții partidelor extraparlamentare. Lidera PAS, Maia Sandu a declarat că legea privind modificarea sistemului electoral a fost inventată de cei de la putere „ca să ne fure votul şi să rămână în continuare la putere în pofida voinţei poporului. Ceea ce fac ei este dictatură. Ei ne transformă în cea mai săracă şi coruptă ţară. Noi nu avem banii lor, dar suntem puternici când ne adunăm şi luptă pentru acelaşi lucru, ca oamenii cinstiţi să muncească în această ţară”, a adăugat preşedinta PAS.

Andrei Năstase, liderul PPPDA, a spus că clasa politică trebuie aruncată la gunoi și să vină în locul ei oameni integri, profesioniști să facă legi benefice pentru stat. „Venim cu ideea legii lustrației extinse nu doar pentru sistemul comunist, dar și cel neocomunist, pentru cei care sunt responsabili de furtul miliardului, cei care nu au dreptul să ocupe nici funcția de portar la o instituție publică. Toți cei care sunt responsabili de aceste ilegalități trebuie să se afle la pușcărie, toți acești indivizi nu mai au ce căuta pe coridoarele puterii, dar trebuie să stea pe banca acuzaților”, a mai spus Andrei Năstase. De asemenea,el a lansat ideea confiscării totale a verilor pentru toți cei implicați în nelegiuiri de diferite genuri.

După protestul din fața Parlamentului, mulțimea s-a îndreptat spre sediul PSRM, al Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, Reședința președintelui și la sediul PDM.

Sursa:ipn.md