Să trăim ca-n Europa!

Protestatarii amenință că vor înconjura Parlamentul în ziua învestirii guvernului

Protestatarii amenință că vor înconjura Parlamentul în ziua învestirii guvernului

16/01/2016
|
0 Comments
|

Mobilizare fără precedent la Chișinău. Sâmbătă, atât protestatarii pro-europeni, cât și cei pro-ruși au pledat pentru alegeri anticipate și au scandat lozinci împotriva guvernării oligarhice. Sondajele arată, însă, că în cazul alegerilor anticipate, în lipsa unor alternative pro-europene puternice, la putere ar veni masiv forțele pro-ruse.
Cele două tabere au protestat separat, încercând să blocheze accederea lui Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, în funcția de prim-ministru și să genereze astfel alegeri anticipate. Liderul protestatarilor pro-europeni, Andrei Năstase, a anunțat în cadrul manifestației, la care au participat zeci de mii de oameni, că în ziua în care Pavel Filip va cere vot de încredere Legislativului, manifestanții vor înconjura Parlamentul „și nu vor permite uzurparea puterii de către grupările politico-oligarhice”.

Generatorul protestelor – un posibil troc

Protestele au reizbucnit după ce vineri, candidatul desemnat, cu o zi înainte, la funcția de premier, Ion Păduraru, s-a retras, iar șeful statului Nicolae Timofti l-a desemnat pe exponentul PD, Pavel Filip, la funcția de premier, în baza unei liste cu semnăturile a 55 de deputați care și-au asumat învestirea acestuia. „Dedesubturile trocului care s-a produs vor ieşi la suprafaţă şi eu personal o să am grijă ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, petru că fără retragerea lui Păduraru nu se ajungea la revocarea decretului şi desemnarea lui Filip. Cu sau fără ştiinţa lui Timofti, s-au făcut jocuri murdare. Urmează să vedem dacă Timofti era conştient de jocul care se face sau nu. Însă un lucru este cert – premeditat sau din neatenţie, s-a produs o nedreptate în raport cu poporul”, a menționat Andrei Năstase.
Potrivit lui Năstase, fiind în închisoare, liderul PLDM, Vlad Filat, i-ar fi sunat pe mai mulţi deputaţi PLDM cărora le-a cerut să se alieze cu PD – de aceasta depinzând eliberarea sau rămânerea sa în pușcărie. „Este documentat acest lucru şi va veni timpul când Filat va răspunde”, a menționat liderul Platformei „DA”.
PLDM se scindează și se „curăță”
Întrunit sâmbătă în ședință, Consiliul Politic al PLDM (7 exponenți ai căruia au semnat pentru Pavel Filip) a condamnat metodele prin care a fost constituită majoritatea parlamentară, „în condițiile în care rezultatele politice ale partidelor au fost înlocuite prin diverse metode de formare a unor majorități parlamentare”. După respectiva ședință, PLDM a anunțat că se retrage în opoziție, că nu va vota pentru învestirea guvernului Filip și a cerut celor 7 deputați PLDM care au semnat pentru formarea majorității parlamentare subordonate PD să-și retragă semnăturile, menționând că în cazul în care nu o vor face, vor fi excluși din partid și din fracțiunea parlamentară. Președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț, a mai spus că pe 20 martie 2016 va fi convocat Congresul extraordinar al PLDM, iar „până atunci, partidul va trece printr-un proces de lustrație”, iar persoanele care au probleme cu justiția nu se vor mai regăsi în PLDM.

Igor Dodon: „Timofti a făcut jocul lui Plahotniuc”

La rândul lor, socialiștii au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională desemnarea lui Pavel Filip în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. În opinia liderului socialiștilor, Igor Dodon, decretul președintelui în acest sens ar fi neconstituțional. „Timofti a făcut vineri jocul lui Plahotniuc”, a menționat Dodon. Potrivit lui, scopul protestului de sâmbătă este „eliberarea statului captiv prin alegeri parlamentare anticipate”.
Ex-președintele Curții Constituționale, Victor Pușcaș, a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că majoritatea parlamentară anunţată vineri de PD, cea care l-a propus pe Pavel Filip şefului statului, este una „coordonată”, „inventată” și „fără temei legal”, deoarece, – spune el, – „o majoritate parlamentară se crează în rezultatul alegerilor din una sau mai multe fracţiuni, nu la unul din sediile PD”, din traseiști.
De menționat că din „majoritatea parlamenrată”, care l-a înaintat pe Pavel Filip la funcția de premier, iar anterior și pe însăși Vlad Plahotniuc de două ori (fiind respins de șeful statului din motive de integritate), fac parte deputați din PD, PL, 14 deputați rupți de la PCRM și 7 deputați rupți de la PLDM.
Un comunist recunoaște că i s-au propus bani
Ziarul „Observatorul de Nord” a publicat vineri un interviu cu deputatul comunist Elena Bodnarenco în care susține că cei 14 parlamentari, care au părăsit fracţiunea PCRM şi au creat platforma social-democratică „Pentru Moldova” în Parlament, împreună cu PD, ar fi primit bani sau ar fi fost șantajați cu dosare penale: „Cei 14 au fost „prelucraţi” aproximativ trei luni. Au fost cercetate amănunţit starea financiară a fiecăruia, declaraţiile de venit, averea, viaţa personală, viaţa copiilor. Fiecăruia i s-a propus ceva individual: unora funcţii sau bani, altora – închiderea sau deschiderea unor dosare penale. S-a lucrat cu grupuri a câte 3-4 persoane. Toţi „fugarii” s-au adunat cu 40 de minute înainte de conferinţa de presă de pomină şi numai atunci au aflat câţi sunt la număr”, a menționat Elena Bodnarenco.
Mai mult, deputatul PCRM a recunoscut că i s-au propus şi ei bani sau funcţii pentru a părăsi fracţiunea PCRM: „Personal, pentru a părăsi fracţiunea PCRM mi s-a propus, cu adevărat, la alegere, bani, funcţii, alte facilităţi. Cât priveşte preţul… (…) Nu, domnilor, eu sunt făcută din altfel de aluat. Arta trădării şi furtului nu mi-au predat-o nici părinţii, nici învăţătorii mei”, a menționat deputatul comunist.
Nici Procuratura, nici Centrul Național Anticorupție nu au anunțat deocamdată dacă s-au autosesizat în legătură cu aceste declarații.

Timofti se scuză

Președintele Nicolae Timofti a explicat, într-un comunicat de presă, emis după încheierea protestului de sâmbătă, împărtășește îngrijorarea și dorința de schimbare care persistă în societate, dar a fost „obligat” să-l desemneze pe Pavel Filip. Șeful statului a declarat că a luat decizia de a-l nominaliza pe Filip ca urmare a unor elemente obiective care nu pot fi puse la îndoială din punct de vedere constituțional.
„Mă refer, în primul rînd, la decizia domnului Ion Păduraru de a renunța la mandatul de candidat pe care i l-am acordat pe data de 14 ianuarie. În urma acestei decizii, procesul de identificare a unui candidat la funcția de prim-ministru a trebuit să fie reluat. În aceste condiții, o majoritate parlamentară constituită din 55 de deputați mi-a propus o candidatură, acea a domnului Pavel Filip, pe care am fost obligat să o accept, în virtutea Hotărârii emise la 29 decembrie 2015 de către Curtea Constituțională, al cărei punct nr. 118 stipulează că, citez, nu există nici un motiv constituțional și democratic pentru ca președintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea și adversa președintelui”, explică Președintele.
„Vă asigur că împărtășesc îngrijorarea și dorința de schimbare care persistă în societate și cred că societatea civilă trebuie să fie ascultată și luată în considerare la luarea unor decizii politice. Iată de ce, mă adresez majorității parlamentare și prim-ministrului desemnat să țină cont, în procedura de întocmire a programului de activitate și listei Guvernului, precum și în cea de votare a Guvernului în Parlament, de pozițiile civile din țara noastră și de opiniile cetățenilor”, a precizat Timofti.

Sursa: Deutsche Welle