Să trăim ca-n Europa!

Protest la ANRE împotriva majorării tarifelor la energia electrică

Protest la ANRE împotriva majorării tarifelor la energia electrică

09/11/2015
|
0 Comments
|

Protest cu îmbrânceli la sediul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Câteva sute de activişti ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr au cerut anularea majorării tarifelor la energie electrică. Cu fluiere şi pancarte, oamenii au scandat „Jos tarifele!” „Demisia!” şi „Vrem dreptate!”. Unii protestatari s-au încăierat cu forţele de ordine, relatează Mesager.

Nemulţumiţi de scumpirile în lanţ, oamenii au protestat câteva ore în şir la sediul ANRE. Ei spun că nu reuşesc să facă faţă facturilor prea mari.

„Am o mie de lei pensia, cu care nu mă pot hrăni şi nu am cu ce plăti, şi nu am cu ce cumpăra medicamente. O să vin în fiecare zi unde se va duce poporul. Sunt invalid de gradul II şi nu am cu ce plăti, nu am cu ce trăi”, a spus o femeie.

„În casă fac economie, stau pe întuneric, dar plătesc ceea ce nu trebuie să plătesc. Dacă ei au datorie, să pună mână de la mână şi să achite miliardul. Nouă să nu ne pună pe umerii noştri. Nu suntem în stare. Nu ne ajunge de mâncare”, a menționat o altă femeie.

La un moment dat, spiritele s-au încins, iar protestatarii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine.

Şeful ANRE, Sergiu Ciobanu, nu a ieşit în faţa protestatarilor. Totuşi, doi dintre manifestanţi au fost lăsaţi să intre în clădire, pentru a discuta cu administraţia instituţiei. Discuţiile însă nu au satisfăcut aşteptările protestatarilor.

„Ce ţine de revizuirea tarifelor la energie şi la gaze, nu s-a acceptat propunerea noastră. Noi înţelegem că sunt o serie de factori ce nu ţin de ANRE, furtul miliardului şi alte ce au dus la majorarea tarifelor. Dar cel puţin ce ţine de ANRE, să fie publicate toate componentele, costurile ce ţine de tarif. Dacă e vorba de cheltuieli generale, ce salarii sunt incluse în tarif, câţi lucrători, ca noi să vedem aceste lucruri”, a afirmat Sergiu Tofilat, reprezentant, Platforma DA.

Dacă până acum consumatorii casnici plăteau un tarif de 1,58 lei pentru un kw/oră, de acum încolo vor achita un preţ aproape dublu – de 2,16 lei.

SURSA: trm.md