Să trăim ca-n Europa!

Promovarea comerţului moldo-comunitar, pe agenda discuțiilor dintre Premierul Pavel Filip și Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström

Promovarea comerţului moldo-comunitar, pe agenda discuțiilor dintre Premierul Pavel Filip și Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström

31/03/2017
|
0 Comments
|

Prim-ministrul Pavel Filip şi Comisarul European pentru comerţ, Cecilia Malmström, au avut astăzi, 31 martie 2017, o întrevedere de lucru în marja celei de-a treia reuniuni a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova.

Discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe marginea situaţiei privind comerţul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în contextul implementării Acordului de Asociere. În cadrul întrevederii, Pavel Filip a mulțumit pentru sprijinul continuu acordat dezvoltării și punerii în aplicare a Zonei de Liber Schimb, inclusiv a mecanismelor de implementare și monitorizare aferente acesteia, menţionând importanţa intensificării fluxurilor comerciale între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

„Mizăm în continuare pe susţinerea partenerilor europeni în vederea stimulării valorificării oportunităţilor oferite de Zona de Liber Schimb. Am reușit extinderea acestor beneficii pentru agenţii economici de pe întreg teritoriul ţării, inclusiv din regiunea transnistreană. Pe lângă avantajele strict comerciale, este important impactul implementării Zonei de Liber Schimb pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor”, a subliniat Pavel Filip.

La rândul său, Comisarul european pentru comerţ a apreciat sporirea exporturilor moldovenești pe piața europeană, încurajând autorităţile să continue reformele pentru ca Republica Moldova să beneficieze pe deplin de oportunităţile Zonei de Liber Schimb. În contextul valorificării cotelor la exportul anumitor produse strategice moldoveneşti pe piaţa UE, Premierul Filip și Comisarul Malmström au discutat despre perspectiva creșterii acestora.

La finalul întrevederii, Prim-ministrul Pavel Filip a invitat-o pe Cecilia Malmström să participe la evenimentul „Business Week”, care va avea loc la Chișinău.

Uniunea Europeană este principalul partener comercial al ţării noastre, cu o cotă de aproximativ 65% la export şi peste 50% la import. Anul trecut numărul companiilor implicate în comerţul cu UE a sporit, iar volumul mărfurilor exportate pe piața UE a înregistrat o creștere de peste 9%.

Sursa: gov.md