Să trăim ca-n Europa!

Principalele mesaje ale preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, în discursul despre Starea Uniunii Europene

Principalele mesaje ale preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, în discursul despre Starea Uniunii Europene

14/09/2016
|
0 Comments
|

Dezbaterea anuală despre Starea Uniunii începe miercuri la ora 9:00 (10:00, ora României) în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Principalele mesaje ale preşedintelui CE:

– Interesele naţionale sunt aduse prea des în faţă. Europa nu merge pe calea naționalizării, dar există divergențe și adesea fragmentare acolo unde este necesar un nou efort din partea UE și asta lasă loc pentru un populism galopant.
-Nu suntem Statele Unite ale Europei. Oamenii din Europa nu vor această invidie măruntă între diverse instituții din UE.

– Europa nu este suficient de socială. Problemele nerezolvate: şomaj ridicat, inechitate socială, datoria publică mare, integrarea refugiaţilor, ameninţările la adresa securităţii.

-Trebuie continuată încheierea de acorduri comerciale cu ţări terţe, cu referire la SUA şi Canada, ceea ce asigură noi locuri de muncă.

-Până în noiembrie va fi propus un Sistem european de informații privind călătoriile – un sistem automatizat necesar pentru a stabili cine poate şi cine să călătorească în Europa.
Securitatea frontierelor presupune şi prioritizarea schimbului de informații, motiv pentru care va fi întărit Europol.

-Planul de investiții pentru Europa, cunoscut și sub denumirea de Planul Juncker urmărea mobilizarea a cel puțin 315 miliarde de euro în investiții private și publice pe o perioadă de trei ani.

Preşedintele CE a propus dublarea perioadei şi a sumei alocate: cel puţin 500 de miliarde de euro până în 2020 şi 630 de miliarde de euro până în 2022.

-Comisia propune crearea European Solidarity Corps: tinerii din întregul spaţiu comunitar vor face voluntariat pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie în situaţii precum criza refugiaţilor sau recentul cutremur din Italia.

Juncker speră ca 100.000 de tineri să facă parte din European Solidarity Corps până în 2020.

-Vor fi făcute propuneri de modernizare a drepturilor de autor, care urmăresc creșterea diversității culturale în Europa și a conținutului disponibil online și introduc, în același timp, norme mai clare pentru toți actorii din mediul online. Propunerile stabilesc, de asemenea, instrumente de sprijinire a inovării în instituțiile de învățământ, de cercetare și de patrimoniu cultural.

-Comisia va propune o revizuire ambițioasă a normelor UE în domeniul telecomunicațiilor, prezentând noi inițiative menite să răspundă exigențelor tot mai mari în materie de conectivitate ale europenilor și să impulsioneze competitivitatea Europei.

Aceste propuneri vor încuraja realizarea de investiții în rețelele de foarte mare capacitate și vor accelera accesul larg al europenilor la conexiuni fără fir (Wi-Fi).
Discursul lui Jean-Claude Juncker:

deşi am făcut progrese de la ultimul discurs despre Starea Uniunii, există în continuare divizări, de prea multe ori interesele naţionale sunt puse în prim-plan.
respectăm şi regretăm în acelaşi timp Brexitul, dar UE nu este în pericol.
acum însă am fi fericiţi dacă ieşirea Marii Britanii ar avea loc cât mai repede, pentru a regândi relaţia cu Londra.
nu suntem Statele Unite ale Europei şi discursul meu nu poate fi comparat cu cel despre Starea Uniunii (al preşedintelui american – n.r.), suntem mult mai diverşi, mai puternici, de aceea pentru unii este mai greu de înţeles.
trebuie să ne uităm în ochii europenilor, oamenii vor rezultate clare, implementate la timp.
încă avem conflicte, dar ne luptăm în cuvinte.
piaţa internă nu este un loc unde muncitorii să fie exploataţi, europenii protejaţi de companiile puternice, acestea trebuie să-şi plătească taxele acolo unde activează.
trebuie să sprijinim agricultura, Comisia va fi mereu alături de fermieri. Din acest motiv i-am ajutat pe producătorii de lapte, în contextul embargoului rusesc, nu vrem ca laptele să fie mai ieftin ca apa.
CE propune o reformă a pieţei telecomunicaţiilor.
trebuie să-i protejăm pe artişti, jurnaliştii, editorii şi autorii trebuie plătiţi corect.
trebuie să investim în crearea de locuri de muncă, vom aloca încă 200 de miliarde de euro pentru Planul Juncker, care a dat deja rezultate, vom putea să facem acest lucru mai rapid, dacă şi statele vor contribui.
e nevoie să investim în tineri, nu pot accepta ca Europa să fie un continent al tinerilor şomeri.
toţi angajaţii din UE trebuie să primească acelaşi salariu pentru aceeaşi muncă într-o anumită ţară: Europa nu este Wild West, ci o economie socială de piaţă.
avem nevoie de mai multă solidaritate, dar ea trebuie să fie voluntară, trebuie să fie din inimă, nu poate fi impusă.
trebuie să combatem terorismul, să avem o abordare comună în acest sens, trebuie să le arătăm teroriştilor că nu pot ataca valorile europene.
ne apărăm frontierele, trebuie să ştim cine intră în spaţiul comunitar.
nu e suficient ca UE să fie doar soft power, să ne uităm la conflictul din Siria, Federica Mogherini face o treabă bună, dar ne trebuie un ministru european de Externe.
trebuie să ne protejăm împreună, să avem o forţă comună de apărare, ceea ce nu înseamnă mai puţină solidaritate transatlantică, ar trebui să avem un cartier general militar unic la nivelul Uniunii Europene.
nu putem supravieţui dacă nu cooperăm, trebuie să explicăm mai bine ce este UE, Uniunea poate fi construită dacă este mai bine înţeleasă. Comisia trebuie să asculte europenii, PE, statele naţionale.
europenii nu trebuie să accepte niciodată ca muncitorii polonezi să fie hărţuiţi, bătuiţi sau chiar omorâţi pe străzile din Harlow, UK. Libera circulaţie a persoanelor este o valoare europeană, dar semnifică şi lupta noastră împotriva discriminării şi rasismului.
unii cred că eu nu îi ascult pe europeni, nu e aşa, în fiecare zi stau de vorbă cu cetăţeni europeni.

Manfred Weber, preşedintele Grupului PPE, le-a cerut oficialilor din statele membre să înceteze cu populismul, dând vina acasă pe instituţiile europene.

Liderul socialiştilor, Gianni Pittella, a criticat discursul lui Jean-Claude Juncker care nu s-a referit deloc la austeritate.

UE nu trebuie să pedepsească ţările, vezi cazul Spaniei, Italiei.
cetăţenii din Bruxelles nu ar trebui să plătească taxe mai mari decât multinaţionalele.
Federica Mogherini trebuie să fie ministrul de Externe al UE.

Syed Kamall, preşedintele Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni:
ignorarea euroscepticismului aruncă votanţii în braţele unor lideri precum Marine Le Pen.
cred că trebuie să facem mai puţin, dar mai bine.
trebuie să păstrăm diversitatea, iar asta înseamnă să tratăm egal toate ţările, ceea ce în prezent nu se întâmplă, unele sunt mai egale decât altele, britanicul Kamall referindu-se, în special, la Germania şi Franţa.
Guy Verhofstadt, liderul ALDE:

oamenii au pierdut controlul asupra vieţii lor şi nu cred că politicienii sunt capabili să rezolve ceva, de aici ascesiunea populiştilor, asta-i problema Europei.
avem nevoie de soluţii europene, care să completeze politicile naţionale, nu să le înlocuiască.
văd Brexitul ca o oportunitate, Londra vrea să facă din el un succes, deci şi Bruxellesul trebuie să facă din Brexit un succes pentru cetăţenii europeni.
Brexitul este despre cum vrem noi să fie Europa viitorului, hai să lăsăm depresia şi de o parte şi de alta, haideţi să nu ucidem, ci să reinventăm Europa.

Nigel Farage, Grupul Europa Libertății și Democrației Directe:

ascultând discursurile de azi mă bucur că am decis să plecăm din UE
despre Brexit: UE se descurcă deja, a numit un avocat pentru divorţ, Guy Verhofstadt: un naţionalist UE, care vrea armată europeană.
producătorii de maşini din Germania şi cei de vin din Franţa au de pierdut pentru Marea Britanie e principala lor piaţă de desfacere. PE ar trebui să-şi recunoască greşeala şi să numească un alt negociator, unul care să iubească Marea Britanie.
Marine Le Pen, Grupul Europa Națiunilor și a Libertății:

la orice problemă ni se spune că avem nevoie de mai multă Europă, dar oamenii nu cred asta, nu stopaţi imigraţia din afara UE, avem politici economice care salvează euro dar nu europenii, ne confruntăm cu ameninţarea teroristă.
Lăsaţi naţiunile să fie libere, să colaboreze între ele aşa cum doresc, lăsaţi oamenii să-şi decidă singuri soarta.

+++

Evenimentul reprezintă o șansă pentru eurodeputați de a examina activitatea și planurile Comisiei Europene și de a ajuta la deciderea viitorului UE.

În contextul Brexit, al crizei imigrației și al amenințării teroriste, dezbaterea de săptămâna aceasta este mai importantă decât oricând.

Dezbaterea începe cu un discurs al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care va face o evaluare a anului ce a trecut și va prezenta planurile sale pentru viitor.
Sursa: euroactiv.ro