Să trăim ca-n Europa!

Primele discuții telefonice ale lui Trump cu Putin, Merkel și Hollande

Primele discuții telefonice ale lui Trump cu Putin, Merkel și Hollande

29/01/2017
|
0 Comments
|

Președintele SUA, Donald Trump, a purtat primele discuții telefonice cu șefii unora dintre cele mai importante state ale lumii. Trump și Putin au vorbit despre colaborare împotriva ISIS. Cu Merkel și Hollande discuția s-a axat pe importanța NATO.

Donald Trump, președintele SUA, a purtat sâmbătă noaptea prima discuţie telefonică de la preluarea mandatului cu liderul de la Moscova, Vladimir Putin. Trump și-a exprimat sprijinul pentru o posibilă cooperare militară în lupta împotriva ISIS din Siria.

Conform unor declarații ale Kremlinului, citate de Reuters, Trump și Putin au fost de acord că Statele Unite și Rusia trebuie să își coordoneze acțiunile împotriva Statului Islamic, cu scopul de a înfrânge această organizație și „alte grupuri teroriste din Siria”.

Trump și Putin au mai discutat despre dosarul nuclear iranian, conflictul din Ucraina, conflictul israeliano-palestinian, peninsula coreeană și și despre relațiile comerciale dintre cele două state.

Cancelarul german Angela Merkel l-a invitat pe Donald Trump să participe la summit-ul G-20 de la Hamburg, în iulie. Administrația prezidențială a SUA arată că Trump și Merkel au subliniat „importanța fundamentală a NATO în cadrul unei relații transatlantice mai largi și rolul său în asigurarea păcii și stabilității”.

Sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, după anexarea Crimeei, a fost unul dintre subiectele discuției între Donald Trump și Francois Hollande, președintele Franței. Hollande a precizat că sancțiunile pot fi ridicate doar după implementarea acordurilor de la Minsk.

Declarațiile lui Trump în favoarea dezmembrării Uniunii Europene l-au făcut pe Francois Hollande să reafirme intenția de a întări construcția europeană în toate aspectele, inclusiv apărarea. El a susținut însă și „caracterul indispensabil al NATO”.

Donald Trump a discutat telefonic și cu premierul japonez Shinzo Abe, căruia i-a transmis angajamentul ferm față de securitatea Japoniei, conform unui comunicat al Casei Albe. Cei doi au convenit să se consulte cu privire la amenințările Coreei de Nord. Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale americane a anuțat, într-un mesaj pe Twitter, că Trump l-a invitat pe Abe la Casa Albă, pe 10 februarie.

Sursa: euroactiv.ro