Să trăim ca-n Europa!

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, prins în flagrant în timp ce lua mită și reținut

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, prins în flagrant în timp ce lua mită și reținut

06/09/2015
|
0 Comments
|

Sorin Oprescu a fost reținut de procurorii anticorupție în noaptea de sâmbătă spre duminică după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea o mită de 25.000 de euro. El este acuzat că percepea un comision de 10% din contractele acordate de Primărie.
Conform procurorilor, „în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București”.
Banii se împărțeau astfel, conform anchetatorilor: executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Sorin Oprescu.
„Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar”, explică procurorii anticorupție.
Procurorii susțin că Sorin Oprescu ar fi primit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 25.000 de euro din cei 60.000 solicitați de la șeful unei instituții publice din subordinea sa și persoană de încredere în același timp. Banii proveneau de la patru denunțători.
Procurorii au fost ajutați în acest caz și de Serviciul Român de Informații.
Primarul Sorin Oprescu va fi dus duminică în fața judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă.
Duminică dimineață, procurorii DNA efectuau percheziţii în mai multe locuri din Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov. Printre locurile unde procurorii fac verificări se află locuinţa din Ciolpani a lui Oprescu, Primăria Capitalei, Administraţia Cimitirelor şi Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti”.
Avocat: Acuzațiile sunt nefondate
„La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzațiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe ”deducții” ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situație. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodată nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiți de la denunțători, iar dl Oprescu nu știa proveniența lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om doar pe vorbele aruncate de alți inculpați”, a declarat Alexandru Chiciu.
Averea lui Oprescu
Sorin Oprescu are, conform declarației sale de avere, un teren intravilan în Ciolpani, judeţul Ilfov, în suprafaţă totală de 1.000 de metri pătraţi, şi un teren intravilan în Predeal, în suprafaţă de 500 de metri pătraţi. În Ciolpani, primarul Capitalei deţine şi o casă de locuit, de 480 de metri pătraţi. Oprescu mai are şi un apartament de 172 de metri pătraţi în Bucureşti.

Primarul Capitalei deţine obiecte de artă de 57.000 de euro, obiecte de cult de 9.000 de euro, şi bijuterii, ceasuri şi aparate electronice de 25.000 euro. În conturi, Oprescu are 156.671 de lei şi 32.800 de dolari.
Consilierul său personal a fost reținut în urmă cu trei luni tot pentru mită
La începutul lunii iunie, Solomon Wigler, consilierul personal al lui Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a fost când primea 25.000 de euro mită.

“Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?”, se auzea pe interceptările făcute de procurori în biroul său de la Primăriei Capitalei.

Potrivit referatului procurorilor DNA, consilierul a cerut mită garantând faptul că va interveni pe lângă primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a fi eliberate mai multe autorizaţii de construcţie. Totuşi, la acel moment, procurorii nu au putut să găsească probe incriminatorii la adresa primarului general.

Sursă: euroactiv.ro