Să trăim ca-n Europa!

Primarii din mai multe localităţi ale Republicii Moldova bat alarma

Primarii din mai multe localităţi ale Republicii Moldova bat alarma

29/03/2016
|
0 Comments
|

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) îşi exprimă îngrijorarea faţă de tergiversarea procesului de promulgare a Legii nr.2474, ce permite autorităţilor publice locale de nivelul I şi II schimbarea destinaţiei terenurilor şi accesul la Curtea Constituţională în cazurile în care se încalcă principiile autonomiei. Într-o conferinţă de presă, reprezentanţii APL-urilor au declarat că ar exista anumite forţe care doresc blocarea acestui document, relatează Mesager.
Legea nr.2474 ce se referă la descentralizarea administrativă a fost adoptată de către Parlament pe data de 4 martie curent. Autorităţile publice locale susţin că dispun de informaţii potrivit cărora unele grupuri de interese ar dori să blocheze promulgarea acestei legi.

„Există suspiciuni că anumite cercuri de interese vor să blocheze, să stopeze această lege la nivel de Președinție ca să nu fie promulgată. Am făcut un apel către toţi actorii politici, Parlament, preşedinte, deputaţi de care depinde acest proces, ca această lege să fie promulgată şi să intre în vigoare”, a declarat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

„Ne dorim foarte mult ca această lege să fie promulgată, pentru că ar oferi mai multă autonomie autorităţilor locale”, a spus președintele CALM, Tatiana Badan.

Începând cu anul 2015, în oraşul Edineț activează o Zonă Economică Liberă. În lipsa acestei legii, decizia de a aloca teren Zonei Economice trebuie s-o ia Guvernul şi nu autoritățile locale, astfel, extinderea parcului industrial este tergiversată.

Din cauza imperfecţiunii cadrului legal existent, mai multe proiecte de dezvoltare sunt zădărnicite, spun primarii.

„Adoptarea unei hotărâri de Guvern privind schimbarea destinaţie unui teren pentru construcţia unui complex sportiv în oraşul Străşeni a durat mai bine de un an, timp în care am pierdut investitorul”, susține primarul orașului Strășeni, Valentina Casian.

„Au trecut trei săptămâni de la votarea legii în Parlament, iar documentul nu a fost promulgat. Dacă legea va reveni în Parlament, ţinem să credem că sunt persoane interesate de acest lucru”, a declarat primarul satului Colibaș, Ion Dolganiuc.

Legea mai prevede că autorităţile publice locale se pot adresa direct la CCM. Asta în cazul în care sunt încălcate principiile autonomiei locale.

Primarii susțin că, dacă Legea nr.2474 nu va fi promulgată, ei ar putea recurge la proteste.

Sursa: trm.md