Să trăim ca-n Europa!

Prima tranşă a împrumutului acordat de România va fi investită în proiecte de dezvoltare

Prima tranşă a împrumutului acordat de România va fi investită în proiecte de dezvoltare

25/08/2016
|
0 Comments
|

Prima tranşă de 60 de milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane acordat Republicii Moldova de către România va fi investită în proiecte de dezvoltare. De asemenea, datorită acestor fonduri a devenit posibilă deblocarea proceselor de achiziţii publice. Declaraţia a fost făcută de ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, în cadrul unei conferinţe comune cu omologul său român, Anca Dragu, transmite IPN.

Potrivit ministrului moldovean, împrumutul acordat de România vine ca suport bugetar cu destinaţie generală, adică va fi folosit pentru a acoperi toate articolele de cheltuieli ale bugetului de stat. Octavian Armaşu a menţionat că, până astăzi, cheltuielile bugetare au fost reduse doar la cele de bază: salarii, pensii şi cheltuieli minime pentru a menţine funcţionalitatea autorităţilor statului. „Din ziua de astăzi, noi, practic, suntem în situaţia când putem finanţa deja şi proiectele de dezvoltare, de reabilitare a drumurilor. Astăzi deja sunt deblocate toate procesele de achiziţii publice, nu mai avem limitări. În limita bugetului adoptat pentru anul curent noi avem capacitatea de a finanţa toate proiectele” a declarat Octavian Armaşu.

Ministrul finanţelor a menţionat că va depune toate eforturile pentru a asigura o transparenţă cât mai mare a cheltuirii banilor publici. „Ca să nu fie doar declaraţiile mele, noi vrem să participăm la o evaluare a unor experţi independenţi privind gradul de transparenţă bugetară a Republicii Moldova. După evaluarea aceasta, vom primi şi un anumit rating, şi anumite recomandări astfel ca să îmbunătăţim acest proces”, a afirmat Octavian Armaşu.

Ministra finanţelor publice a României, Anca Dragu, a menţionat că, dacă acest împrumut ar fi venit înainte ca Republica Moldova să înceapă procesul de reforme şi să aibă şi ceva rezultate, atunci ar fi fost o situaţie dificilă pentru toţi. „Practic, nu ar fi ajutat la redobândirea încrederii. Acesta este un element foarte important – încrederea pe care Guvernul de la Chişinău o are în plan intern şi extern pentru a pune pe picioare investiţii. După cum bine ştiţi, investiţiile nu au loc în medii economice şi politice instabile”, a declarat Anca Dragu.

Cei doi oficiali au menţionat că celelalte două tranşe din împrumut ar putea ajunge în Moldova în anul 2017. Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani, cu dobânda de 1,5% anual.

Sursa: timpul.md