Să trăim ca-n Europa!

Prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius

Prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius

27/06/2019
|
0 Comments
|

În cadrul întrevederii, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit în perioada crizei politice recente de la Chișinău, precum și pentru susținerea oferită Republicii Moldova în procesele de integrare europeană.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a reiterat că vizita delegației Lituaniei la Chișinău arată interesul mare față de Republica Moldova și față de schimbările recente. Linas Linkevičius a precizat că așteptările față de noua guvernare sunt înalte și e nevoie de acțiuni concrete pentru a scoate Republica Moldova din izolare pe plan internațional și a debloca asistența financiară din partea Uniunii Europene. Alte subiecte de interes primordial menționate în cadrul întrunirii au fost îmbunătățirea legii electorale, asigurarea unei justiții independente și existența unei prese libere, neafiliate politic.
Linas Linkevičius Maia sandu 1
Linas Linkevičius a mai adăugat că Republica Lituania este pregătită să ofere asistență Republicii Moldova în lupta împotriva corupției, implementarea măsurilor de prevenire și combatere a spălării banilor și alte domenii importante.

Prim-ministrul Maia Sandu a dat asigurări partenerilor europeni că nu au existat vreodată discuții despre federalizarea Republicii Moldova, iar planul de acțiuni al guvernului se va baza pe implementarea Acordului de Asociere cu UE. În același timp, Maia Sandu și-a exprimat acordul față de necesitatea imediată de a asigura o justiție independentă, cu judecători și procurori profesioniști, care să inițieze un proces autentic de recuperare a activelor, o presă independentă și de a construi instituții eficiente și puternice în lupta împotriva corupției.

Premierul a mai declarat că simultan cu fortificarea și curățarea instituțiilor de stat este important să ajutăm și să protejăm oamenii din categoriile social-vulnerabile și să combatem sărăcia cu care se confruntă o mare parte dintre cetățenii țării.

Sursa:gov.md