Să trăim ca-n Europa!

Prim-ministrul desemnat, Natalia Gavrilița, va veni săptămâna viitoare în Parlament

Prim-ministrul desemnat, Natalia Gavrilița, va veni săptămâna viitoare în Parlament

02/02/2021
|
0 Comments
|

Săptămâna viitoare echipa guvernamentală condusă de premierul desemnat, Natalia Gavrilița, va veni în Legislativ pentru a cere vot de încredere deputaților. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu. În același timp, doar 2 fracțiuni parlamentare au anunțat tranșat că nu vor susține Guvernul Gavrilița, PAS și Platforma DA. Celelalte fracțiuni spun că mai au nevoie de timp pentru a lua o decizie finală, notează IPN.

Socialiștii spun că vor decide soarta Guvernului Gavrilița chiar în ziua prezentării echipei guvernamentale în Parlament. Nu înainte de a adresa întrebări și de a afla soluțiile Executivului privind depășirea crizei economice și pandemice.

,,Vom vedea ce echipă va prezenta dna Gavrilița, vom vedea programul guvernamental. Chiar dacă Maia Sandu a lansat public apelul de a nu vota acest Guvern, noi considerăm că este o necesitate ca dna Gavrilița să vină cu un program profesionist și să încerce, cel puțin, să convingă Parlamentul”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii ,,În Profunzime” de la postul ProTv.

În același timp, deputații PAS insistă pe ideea declanșării alegerilor anticipate, dar nu exclud scenariul ca Guvernul Gavrilița să treacă testul Parlamentului.

,,În cazul în care PSRM va trișa și nu va merge la anticipate, noi ne vom asuma actul guvernării, dar care va duce oricum la anticipate. Soluția este curățarea Parlamentului. Orice Guvern minoritar este la mâna coaliției nedeclarate PSRM-Șor”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu.

După fracțiunea PAS, care a anunțat oficial că n-o va susține pe Natalia Gavrilița în Parlament, și deputații Platformei DA spun că nu-și vor da votul pentru acest Executiv.

,,Chiar dacă noi avem altă părere despre situația din țară și am punctat anumite riscuri pentru țară în cazul în care alegerile anticipate vor fi organizate de Guvernul lui Dodon, dar luând act de faptul că PAS refuză să voteze pentru propria candidatură, Platforma DA a luat decizia de a nu vota pentru dna Gavrilița”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Deputații PDM și cei Pro Moldova nu privesc cu ochi buni ideea alegerilor anticipate în condițiile actualei crize economice, dar spun că vor lua o decizie privind susținerea Guvernului Gavrilița abia după ce vor discuta cu premierul desemnat.

,,Noi vrem să avem o discuție cu dna Gavrilița, cu echipa, să vedem cum vede ea derularea ulterioară a evenimentelor până la alegeri. Apoi vom decide. Vreau să-i liniștesc pe toți, PDM nu are capacitatea să influențeze această situație”, a declarat deputatul PDM, Dumitru Diacov.

,,În situația în care nu există nicio intenție de a guverna, în situația în care unele fracțiuni deja au declarat că nu vor susține acest Guvern, nu mai are niciun sens să dezbați un program de guvernare, când toți acceptă mutual că, cel puțin, prima tentativă va eșua. Dar noi vom decide ulterior”, a declarat deputatul Pro Moldova, Andrian Candu.

Deputații platformei parlamentare Pentru Moldova spun că sunt gata să-și asume guvernarea și chiar au un candidat apolitic la funcția de prim-ministru.

,,Platforma Pentru Moldova optează pentru anticipare, dar până la aceste alegeri avem nevoie de unele acțiuni urgente. Pentru a stabiliza situația economică, pentru a aduce vaccinul în țară, avem nevoie de un Guvern provizoriu și noi suntem gata să ni-l asumăm”, a declarat deputatul Pentru Moldova, Sergiu Sîrbu.

Potrivit legii, dacă în Parlament eșuează două tentative de învestire a unui nou Guvern, iar Curtea Constituțională constată existența circumstanțelor dizolvării Parlamentului, acesta este dizolvat și sunt anunțate alegeri parlamentare anticipate.

SURSA:ipn.md