Să trăim ca-n Europa!

Prim-ministrul Chicu a participat la Videoconferința liderilor Parteneriatului Estic

Prim-ministrul Chicu a participat la Videoconferința liderilor Parteneriatului Estic

18/06/2020
|
0 Comments
|

Prim-ministrul Chicu, la invitația dlui Charles Michel, Președintele Consiliului European, și a dnei Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a participat la Videoconferința liderilor Parteneriatului Estic.

Al șaselea Summit al Parteneriatului Estic urma să se desfășoare pe data de 18 iunie 2020, la Bruxelles, dar din cauza pandemiei a fost decisă desfășurarea discuțiilor în regim de videoconferință.

Reuniunea a fost concentrată pe trei subiecte: cooperarea și solidaritatea în combaterea crizei Covid-19; reconfirmarea importanței strategice a Parteneriatului Estic și a elementelor definitorii ale acestuia; și rezultatele, obiectivele pe termen lung ale Parteneriatului Estic și produsele livrabile post 2020.

La eveniment au participat șefi de state și guverne ai 27 de țări membre ale UE și 6 state ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

 „Încă înainte de pandemie Parteneriatul Estic s-a apropiat de un „moment al adevărului”. Acum, după 10 ani de cooperare, PaE fie se reinventează și obține un „un suflu nou”, fie – încet, dar sigur își pierde relevanța politică. Pandemia a accelerat acest proces”, a spus Ion Chicu. Prim-ministrul a menționat că direcția de evoluție a Parteneriatului, setată în prezent, va influența cursul acțiunilor pentru anii următori, va defini relațiile noastre și va remodela rolul UE în regiune.

S-a menționat faptul că pandemia a afectat puternic societățile și sistemele de sănătate. Reluarea graduală a activităților economice generează creșterea numărului de persoane infectate și pune presiune suplimentară pe sistemul de sănătate.

Șeful Executivului de la Chișinău a mulțumit statelor UE pentru sprijinul acordat RM sub formă de teste, echipament de protecție, medicamente și alte produse de care toate țările vor avea nevoie continuă sporită în acest an. „Suntem recunoscători pentru programele care vin în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii și societății civile. Sumele anunțate de asistență impresionează”, a declarat premierul.

Notă: Pentru a apropia mai mult Partenerii Estici de UE, prim-ministrul Chicu a propus patru acțiuni:

1. Intensificarea dialogului politic strategic la nivel înalt – e necesar pentru a menține puternic angajamentul pentru reforme.

2. Intensificarea rapidă a cooperării sectoriale prin setarea unor obiective concrete. Spre exemplu: aderarea la Spațiul Unic de Plăți în Euro care ar genera diferențe reale pentru afaceri și cetățeni. Digitalizarea economiilor, progresul pe direcția economie verde și neutră climatic vor solicita investiții semnificative și necesită planificare comună a acțiunilor și instrumentelor.

3. Concentrarea pe stabilitatea instituțională și socială e importantă în contextul suportului UE pentru consolidarea autorităților publice centrale și locale, cu scopul de a determina reformele la toate nivelele. Există oportunități de a extinde cooperarea în domeniul securității, combaterii fenomenului dezinformării și a amenințărilor cibernetice ș.a. 

4. Pandemia a generat un efect puternic de solidaritate, care poate fi folosit pentru realizarea proiectelor comune de consolidare a sistemelor de sănătate și a capacităților de gestionare a crizelor. Pot fi inițiate și realizate proiecte comune în domeniul îmbunătățirii infrastructurii în sănătate, realizarea achizițiilor comune, facilitarea fluxului produselor esențiale și altele.

SURSA: gov.md