Să trăim ca-n Europa!

Președinția portugheză a Consiliului UE își asumă accelerarea transformării digitale a Europei în beneficiul cetățenilor și al companiilor

Președinția portugheză a Consiliului UE își asumă accelerarea transformării digitale a Europei în beneficiul cetățenilor și al companiilor

06/01/2021
|
0 Comments
|

Accelerarea unei tranziții digitale echitabile și favorabile incluziunii reprezintă unul dintre cele cinci domenii principale pe care președinția portugheză a Consiliului UE, care și-a preluat mandatul semestrial la data de 1 ianuarie, le are pentru a promova imaginea unei Uniuni Europene inovatoare.

Preşedinţia portugheză se va desfăşura sub motto-ul “Vremea rezultatelor: o redresare echitabilă, verde şi digitală“, informează Consiliul UE și site-ul președinției portugheze într-o serie de materiale dedicate acestor priorități.

Portugalia se va concentra pe cinci mari domenii tematice, începând cu 1 ianuarie 2021: Europa rezilientă, Europa socială, Europa verde, Europa digitală, Europa globală.

Deși Europa socială va fi în fruntea priorităților, președinției portugheze tema Europei digitale va juca un rol important. Consacrată ca o prioritate europeană omniprezentă pe agenda politică europeană încă din timpul președinției Estoniei la Consiliul UE, când liderii europeni s-au reunit la Tallinn pentru a oferi un impuls ambițiilor digitale ale UEacest obiectiv al președinției portugheze este formulat în scopul “accelerării transformării digitale în beneficiul cetățenilor și al companiilor”.

Potrivit acestor priorități subsumate domeniul Europei digitale, președinția portugheză a Consiliului UE și-a asumat:

1. Accelerarea tranziției digitale drept o “forță motrice” a relansării economice și promovați leadershipul european în inovația digitală și economia digitală.

2. Încurajarea noilor strategii și soluții digitale pentru tranziția verde în domeniile sănătății, cercetării și inovării, proprietății industriale, justiției și mobilității

3. Promovarea unui acces îmbunătățit la informații și date de calitate și distribuirea acestora pentru a facilita viața cetățenilor, în special prin crearea identității digitale europene și, de asemenea, pentru a lucra către o tehnologie în serviciul oamenilor și al unei economii corecte și competitive, care să respecte pe deplin valorile unei societăți democratice, deschise și durabile.

4. Îndreptarea atenției înspre dezvoltarea universală a abilităților digitale, permițând lucrătorilor să se adapteze la noile procese de producție, fără a renunța la învățarea la distanță pe tot parcursul vieții.

5. Acordarea de vizibilitate implementării celor mai bune practici digitale, în vederea modernizării administrației publice, în special prin utilizarea inteligenței artificiale.

6. Promovarea unui sector spațial competitiv, integrat în economie, care să maximizeze utilizarea datelor și tehnologiilor spațiale de către întreprinderi și prin politici publice.

Amintim faptul că la finele lui 2020 Comisia Europeană a propus o reformă ambițioasă a spațiului digital și un set cuprinzător de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale, printre care platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană. Cele două seturi de norme sunt Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale.

În perioada următoare, Parlamentul European și statele membre, reprezentate în următoarele șase luni de președinția portugheză, vor discuta propunerile Comisiei în cadrul procedurii legislative ordinare.

În cazul în care va fi adoptat, textul final va fi direct aplicabil în întreaga Uniune Europeană.

 

SURSA: caleaeuropeana.ro