Să trăim ca-n Europa!

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan merge luni la Bruxelles pentru a discuta criza migranţilor de la graniţa Turciei cu Grecia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan merge luni la Bruxelles pentru a discuta criza migranţilor de la graniţa Turciei cu Grecia

07/03/2020
|
0 Comments
|

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va efectua luni o vizită de lucru la Bruxelles, unde este de aşteptat să discute despre criza migranţilor la graniţa Turciei cu Grecia, relatează DPA, care citează postul public de radio turc TRT.

Într-un material difuzat vineri seară, TRT nu a precizat natura discuţiilor şi nici cu cine se va întâlni Erdogan în capitala Belgiei, precizează Agerpres.

Anunţul vine în contextul în care Erdogan a dat ordin gărzilor de coastă să-i împiedice pe migranţi să traverseze Marea Egee, a relatat presa turcă în noaptea de vineri spre sâmbătă. Totodată, acest anunț apare în condițiile în care prim-ministru grec Kyriakos Mitsotakis a afirmat că Acordul dintre Uniunea Europeană şi Turcia care a limitat din 2016 afluxul de migranţi şi refugiaţi în Europa este ”mort” din cauza atitudinii Ankarei.

Mii de migranţi se deplasează spre graniţa greco-turcă de când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că ţara sa nu îi va mai împiedica pe aceştia să încerce să treacă în Europa. Erdogan a făcut anunţul după ce zeci de soldaţi turci au fost ucişi într-un bombardament aerian în Siria.

În schimb, președintele turc a ajuns joi, după șase ore de negocieri la Moscova, la un acord cu președintele rus Vladimir Putin privind încetarea focului în Siria.

De asemenea, miniștrii afacerilor externe din țările UE, întruniți la o reuniune extraordinară la Zagreb, au transmis că Uniunea Europeană respinge cu fermitate ca Turcia să folosească migranții în scopuri politice.

Situația de la frontierele Greciei și Bulgaria cu Turcia riscă să capete cote dramatice și să se transforme într-o nouă criză a refugiaților, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis vinerea trecută să deschidă frontierele cu Uniunea Europeană și să lase refugiații și migranți să treacă. Luni, liderul de la Ankara a amenințat Uniunea Europeană cu ”milioane” de migranți care se vor deplasa ”în curând” spre Europa, sugerând că europenii vor primi ”partea lor de povară.

În luna martie a anului 2016, Uniunea Europeană și Turcia au agreat un acord de limitare a imigrației ilegale, în încercarea de a oferi migranților o alternativă la a-și pune viața în periocol.

Pentru a atinge acest scop, cele două părți au convenit atunci ca toți noii migranți aflați în situație neregulamentară care traversează, începând cu data de 20 martie 2016, frontiera dinspre Turcia către insulele grecești vor fi returnați în Turcia. De asemenea, pentru fiecare sirian care este returnat către Turcia dinspre insulele grecești, un alt sirian va fi relocat dinspre Turcia către UE, ținând seama de criteriile privind vulnerabilitatea ale ONU.

Ankara avea să primescă 3 miliarde de euro din partea comunității europene pentru a gestiona mai bine problema migrației.

De atunci, Ankara a acuzat în repetare rânduri Uniunea Europeană că nu și-a respectat angajamentele asumate prin acord, Erdogan amenințând de mai multe ori că va deschide porțile pentru a permite refugiaților să intre în Europa dacă nu i se va garanta un sprijin internațional substanțial.

Sursa: caleaeuropeana.ro