Să trăim ca-n Europa!

Preşedintele Parlamentului Suediei este aşteptat la Chişinău

Preşedintele Parlamentului Suediei este aşteptat la Chişinău

07/10/2016
|
0 Comments
|

Preşedintele Parlamentului Suediei, Urban Ahlin, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 8-10 octombrie. Agenda vizitei include întrevederi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu preşedintele ţării Nicolae Timofti şi prim-ministrul Pavel Filip, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Parlamentului.

Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederilor vor viza agenda de reforme şi nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Speakerul Urban Ahlin va fi însoţit, în vizita la Chişinău, de o delegaţie parlamentară, formată din deputaţi care reprezintă diferite grupuri politice în Parlamentul Suediei, Lena Emilsson, Maria Stockhaus, Adam Marttinen şi Josef Fransson.

Sâmbătă, 8 octombrie, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, şi preşedintele Riksdagului Suediei, Urban Ahlin vor susţine o conferinţă de presă comună. Vizita are loc în contextul iniţiativei Parlamentului Republicii Moldova de a consolida dialogul parlamentar cu forurile legislative europene în procesul de accelerare a implementării Acordului de Asociere şi apropierea Republicii Moldova de UE.

Suedia se numără printre principalii donatori ai Republicii Moldova, inclusiv în consolidarea democraţiei parlamentare. În perioada 2016-2018, va fi implementat un nou program de asistenţă tehnică, pentru dezvoltarea instituţională a Parlamentului Republicii Moldova, în valoare totală de circa 4,5 milioane de dolari, finanţat de Guvernul Suediei şi implementat cu susţinerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova. Obiectivele proiectului sunt de a oferi sprijin Parlamentului în implementarea Acordului de Asociere şi a Agendei de Asociere, creşterea transparenţei instituţiei, consolidarea capacităţilor instituţionale pentru îmbunătăţirea funcţiei legislative, a funcţiei de control parlamentar şi a celei de reprezentare a Parlamentului.

Sursa: ipn.md