Să trăim ca-n Europa!

Președintele Parlamentului către presa străină: RUSIA SE AMESTECĂ ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ din Moldova

Președintele Parlamentului către presa străină: RUSIA SE AMESTECĂ ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ din Moldova

05/10/2016
|
0 Comments
|

Președintele Parlamentului, Andrian Candu și-a încheiat vizita oficială în Statele Unite ale Americii, iar declarațiile de presă despre implicarea Rusiei în alegerile din Republica Moldova, făcute peste ocean, au fost difuzate de cele mai importante instituții mass-media din SUA.
Cele mai titrate instituții de presă din SUA au difuzat declarațiile tranșante și prea puțin diplomatice ale speakerului de la Chișinău, printre ele Washington Post și NY Times, televiziunile ABC, NBC si Fox, ziarul britanic Daily Mail, radio Vocea Americii, Agenția de presă internațională Associated Press.

Pentru Associated Press, Președintele Parlamentului din Moldova a acuzat Rusia de imixtiune în politica țării în preajma alegerior prezidențiale: Guvernul este de părere că „rușii finanțează partide și lideri politici”, precum și susțin protestele antiguvernamentale. „Încerc să fiu pozitiv și optimist, însă există factori externi care prezintă un pericol pentru noi”, a declarat Candu.

Pentru Vocea Americii speakerul a precizat: Moldova a avut deja „provocări din partea Rusiei și a forțelor (ei) militare”, referindu-se la manevrele militare pe care Rusia le-a întreprins în ultimele luni împreună cu trupele separatiste din republica separatistă transnistriană.

Candu a recunoscut că Guvernul trebuie să redobândească încrederea oamenilor după dispariția unui miliard de dolari din trei bănci ale țării, fapt ce a provocat luni de proteste și instabilitate politică.

Vizita încheiată a speakerului moldovean în SUA a inclus întrevederi cu diferiți oficial americani de rang înalt. Președintele Parlamentului împreună cu Ambasada Republicii Moldova în SUA, a oferit o recepție la Washington, cu ocazia a 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la Librăria Congresului SUA, în prezența oficialilor guvernamentali, unor importante personalități politice americane și a reprezentanților diasporei naționale.

Sursa: discovermoldova.md