Să trăim ca-n Europa!

Președintele Consiliului European, Charles Michel, consideră incertă posibilitatea încheierii unui acord între UE și Regatul Unit privind relațiile post-Brexit și cere Londrei să ”clarifice ce vrea”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, consideră incertă posibilitatea încheierii unui acord între UE și Regatul Unit privind relațiile post-Brexit și cere Londrei să ”clarifice ce vrea”

05/09/2020
|
0 Comments
|

Încheierea unui acord privind relațiile post-Brexit între Uniunea Europeană și Regatul Unit nu este certă, a precizat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, care a solicitat Londrei să-și clarifice planurile cu privire la ajutor de stat, astfel încât negocierile să poată avansa.

”Mai devreme sau mai târziu, Regatul Unit va trebui să clarifice ceea ce vrea. Este imposibil să părăsească clubul european şi în acelaşi timp să păstreze toate avantajele”, a precizat Michel pentru Reuters și alte cinci publicații europene.

”Regatul Unit va trebui să-şi clarifice poziţia. Pentru noi concurența echitabilă este hotărâtoare şi esenţială. Este imposibil ca ei să se îndepărteze şi să nu existe consecinţe, de exemplu asupra taxelor vamale”, a avertizat Michel.

Afirmațiile președintelui Consiliului European vin în contextul în care echipele de negociere ale celor două părți vor relua săptămâna viitoare discuțiile în cadrul celei de-a opta runde de negocieri în vederea încheierii unui acord comercial și de securitate care va configura viitoarea relație între Londra și Bruxelles.

În acest sens, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, al cărui stat deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a făcut apel la solidaritate la nivel european, solicitând țărilor membre UE să ”strângă rândurile” în spatele negociatorului-șef al UE pentru relațiile post-Brexit, Michel Barnier, care efectuează un tur virtual al capitalelor pentru a sprijini statele membre să se pregătescă pentru schimbările care vor surveni la 1 ianuarie 2021, când perioada de tranziție se încheie iar Regatul Unit nu va mai face parte din uniunea vamală și din piața unică europeană, potrivit Politico Europe.

De altfel, într-un mesaj în limba română transmis pe Twitter, Barnier a atras atenția întreprinderilor și cetățenilor din România să se pregătescă pentru schimbările ”inevitabile” care vor surveni în urma desprinderii complete a Regatului Unit de Uniunea Europeană.

Potrivit The Times, citat de Reuters, membri ai Cabinetului Johnson estimează că există 30-40% șanse pentru încheierea unui acord referitor la viitoarea relație între Regatul Unit și Uniunea Europeană, ca urmare a impasului în care au ajuns negociatorii cu privire la acest domeniu.

În încercarea de a avansa acest proces de discuții, Michel Barnier s-a deplasat duminică la Londra, sperând că îi va convinge pe britanici să-și revizuiască poziția cu privire la reglementările în domeniul ajutoarelor de stat.

Până în prezent, negocierile au progresat lent. Discuțiile s-au intensificat în cursul verii, cu runde de negocieri și/sau sesiuni specializate programate în fiecare săptămână începând cu 29 iunie 2020, după ce discuțiile au fost afectate de pandemia de COVID-19, motiv pentru care cele două părți au fost nevoite în prima parte a anului să organizeze runde de negocieri, trei la număr din cele patru, în sistem de videoconferință.

Amintim că Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, după aproape jumătate de secol de apartenență la familie europeană, acest ”divorț” deschizând calea unei etape de tranziție, care se încheie la 31 decembrie 2020.

În cursul perioadei de tranziție, Regatul Unit continuă să participe la piața unică a UE și la uniunea vamală, să beneficieze de politicile și programele Uniunii și trebuie să respecte în continuare obligațiile care decurg din acordurile internaționale la care Uniunea este parte. Prin urmare, această perioadă de tranziție oferă o perioadă de continuitate pe care Uniunea o utilizează:

  1. pentru a se asigura că sunt puse în aplicare toate măsurile și mecanismele necesare pentru punerea în aplicare a Acordului de retragere, începând cu 1 ianuarie 2021;
  2. pentru a negocia un acord privind un nou parteneriat cu Regatul Unit și
  3. pentru a se asigura că este pregătită pentru încheierea perioadei de tranziție la 1 ianuarie 2021, când Regatul Unit nu va mai participa la piața unică a UE, la uniunea vamală, la politicile și programele Uniunii și nici nu va mai beneficia de acordurile internaționale ale Uniunii. Această alegere a fost confirmată de guvernul Regatului Unit în abordarea sa referitoare la negocierile privind viitoarea relație cu Uniunea Europeană, publicată la 27 februarie 2020, precum și în declarațiile ulterioare ale guvernului Regatului Unit.

Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi supuse exclusiv regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

 

Sursa: caleaeuropeana.ro