Să trăim ca-n Europa!

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker: Aș dori ca în România să nu se mai considere că avem două Europe, adică Europa așa-numită Occidentală și Europa de Est

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker: Aș dori ca în România să nu se mai considere că avem două Europe, adică Europa așa-numită Occidentală și Europa de Est

11/01/2019
|
0 Comments
|

Aș dori ca Președinția română să fie cea în care în mod definitiv să putem dovedi că UE trebuie să nu mai aibă un tratament diferențiat față de statele membre, a spus președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în conferința comună de presă cu premierul Viorica Dăncilă, organizată la finalul vizitei de două zile a acestuia, dar și a Colegiului Comisarilor și a președinților Consiliului European, Donald Tusk și cel al Parlamentului European, Antonio Tajani, prezenți în România pentru a participa la ceremonia solemnă desfășurată la Ateneul Român prin care a fost marcată preluarea oficială a președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.
”Aș dori ca în România să nu se mai considere că avem două Europe, adică Europa așa-numită Occidentală și Europa de Est, adică statele membre care au aderat din 2004 încoace”, a menționat Juncker, răspunzând unei întrebări legate de mesajele anti-europene apărute în spațiul românesc și ce poate face Extecutivul european pentru a contracara aceste mesaje.

”Guvernul român o știe și poporul român va afla în curând, că trebuie să lucrăm împreună cu președinția română, ca un cuplu ideal, și sunt convins că doamna premierul va contribui într-o măsură foarte mare la acest lucru. Eu niciodată nu sunt surprins când Comisia (n.r. Europeană) este atacată. Aceasta este regula. Comisia trebuie să se ocupe de toate problemele care apar. Comisia (n.r. Euroepană), PE membrii acestora vorbesc cu nuanțe despre ceea ce se face în statelel membre și poate se consideră uneori că este un semn de diviziune, dar fără îndoială că Comisia consideră toate statele membre egale”, a mai spus Juncker.

Președintele Comisiei Europene a făcut apel, de asemenea, în cadrul discursului său, la un consens politic național pe durata mandatului de șase luni la președinția Consiliului Uniunii Europene, precizând că problemele interne nu ar trebui exportate la nivel european.

De altfel, apelul său face trimitere la declarațiile precedente pe care Juncker le-a făcut în la finalul lunii decembrie a anului trecut, când acesta a spus că ”un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul președinției Consiliului Uniunii”.

Înaltul oficial european și-a arătat în același timp speranța ca România să devină membru al Spațului Schengen până la finalul mandatului său, completând că nu înțelege de ce ”unele guverne refuză cu încăpățânare acest lucru”.

Premierul Viorica Dăncilă l-a primit vineri pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
La Palatul Victoria au avut loc, de asemenea, clustere tematice cu participarea membrilor guvernului României și a comisarilor europeni.
Discuțiile au vizat probleme precum piața internă ( creștere, inovare și digital) convergență economică și socială, coeziune și incluziune, și aspecte legate de acțiunea Europeni la nivel global, chestiunli legate de apărare, securitate europeană, migrație și justiție fiind, de asemenea, dezbătute de oficialii europeni împreună cu membri Executivului de la București.

România a preluat marți, 1 ianuarie 2019, la aniversarea a 12 ani de aderare la Uniunea Europeană, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată când țara noastră asigură, timp de șase luni, responsabilitatea de a prezida peste cele 28 de state membre ale UE și reprezintă centrul procesului decizional european într-o perioadă concomitentă cu definirea viitorului Europei Unite.

România a marcat joi și vineri, la București, preluarea oficială a președinției Consiliului Uniunii Europene, într-o serie de evenimente care a debutat joi seara cu un concert la Ateneul Român la care participă liderii instituțiilor UE – Jean-Claude Juncker, Donald Tusk și Antonio Tajani – și a continuat vineri cu întrevederi la nivel înalt ale Colegiului Comisiei Europene cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă.

Vizita Colegiului Comisiei Europene la București, un moment ritualic săvârșit la începutul fiecărei președinții a Consiliului UE, este o premieră ce decurge din acest statut, iar ea vine în contextul în care președinția română și-a început activitatea oficial, gestionând prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale în care teme delicate precum avansarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual și combaterea dezinformării în Uniunea Europeană au strălucit pe agenda primului CAG prezidat de România prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

Sursa: caleaeuropeana.ro