Să trăim ca-n Europa!

Rezultatele vizitei efectuate de președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Berlin

Rezultatele vizitei efectuate de președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Berlin

21/05/2021
|
0 Comments
|
In perioada în zilele de 19-20 mai  președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizita în Republica Federală Germania,  În după-amiază acestei zile ea a avut o discuție cu Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel. La solicitarea părții germane, din cauza restricțiilor pandemice dure stabilite în RFG, discuția a avut loc în regim de teleconferință.Șefa statului i-a mulțumit doamnei Cancelar Merkel pentru sprijinul susținut de care s-a bucurat Republica Moldova în toți anii săi de mandat și pentru ajutorul pe care țara noastră l-a primit din partea Germaniei în combaterea pandemiei. În acest sens, doamna Maia Sandu a menționat și despre ajutorul ce urmează să ajungă în Moldova în următoarele săptămâni, ca urmare a conversației telefonice anterioare cu doamna Merkel.

„Am discutat cu doamna Cancelar Merkel despre recunoașterea certificatelor de vaccinare emise în Republica Moldova pentru a permite cetățenilor țării noastre să circule liber în Uniunea Europeană. Am trecut în revistă situația internă din Republica Moldova, provocările cu care ne-am confruntat în ultimele luni și perspectivele pe care le pot deschide alegerile parlamentare anticipate și agenda mea de reforme. Contez pe faptul că Germania va avea grijă ca, în actualele condiții de pandemie, cetățenii Republicii Moldova să poată vota în siguranță la scrutinul din 11 iulie. Doamna Cancelar a confirmat intenția țării sale de a trimite observatori la alegeri în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR”, a spus Maia Sandu.

Părțile au vorbit și despre etapa la care se află negocierile privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere pentru cetățenii moldoveni și germani. „Apreciem aici deschiderea părții germane de a gestiona migrația circulară a muncitorilor sezonieri din Moldova în Germania. Guvernul german urmează să finalizeze pregătirea proiectului unui acord în acest sens”, a subliniat șefa statului.

Un alt subiect al discuției a vizat provocările de securitate din regiune, care ne îngrijorează mult, precum și relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. „În acest context, am reconfirmat angajamentele Republicii Moldova față de Uniunea Europeană, pe care dorim să le respectăm în pofida întârzierilor admise de guvernarea anterioară. Astfel sperăm să deblocăm cât de curând asistența macrofinanciară, necesară țării noastre în situația de criză curentă”, a afirmat Președintele Maia Sandu. Șefa statului a menționat că Germania este unul dintre partenerii fideli și de încredere ai Republicii Moldova – investitor, partener de dezvoltare, susținător al parcursului nostru european.

„Îmi doresc ca această relație să se dezvolte la fel de productiv mai departe, în interes comun. La finalul discuției, am invitat-o pe doamna Merkel să viziteze țara noastră atunci când situația pandemică va fi mai favorabilă”, a mai spus doamna Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova se află într-o vizită oficială de două zile, la Berlin, la invitația Președintelui Republicii Federale Germania.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul vizitei pe care o efectuează în aceste zile la Berlin, la invitația omologului său.

„Am avut o discuție productivă astăzi, la Palatul Bellevue din Berlin, cu Frank-Walter Steinmeier, Președintele Republicii Federale Germania. Am discutat despre situația politică din Republica Moldova și despre miza alegerilor anticipate din luna iulie, care ne vor permite să readucem instituțiile statului în slujba oamenilor”, a spus doamna Maia Sandu. Șefa statului i-a mulțumit Președintelui federal Steinmeier pentru sprijinul Germaniei în depășirea crizei pandemice și pentru asistența pentru dezvoltare oferită Republicii Moldova pe parcursul anilor.

Cei doi lideri au discutat și despre relațiile bilaterale cu Germania, despre atragerea investițiilor germane în Moldova și despre continuarea programelor de asistență, desfășurate de Germania în țara noastră. „Am reiterat determinarea Republicii Moldova de a avansa în parcursul european și apreciem sprijinul Germaniei, una dintre țările fondatoare ale Uniunii Europene, pentru calea aleasă de noi.

După întrevederea oficială, Președinții Maia Sandu și Frank-Walter Steinmeier au susținut o conferință de presă comună, în care au menționat necesitatea consolidării relațiilor bilaterale între Republica Moldova și Republica Federală Germania.

„Această vizită este o bună oportunitate de reconfirmare a importanței pe care Republica Moldova o atașează relației cu Germania și de relansare a acestei relații, în interes comun. În calitate de președinte, îmi doresc să consolidăm relațiile economice dintre Germania și Republica Moldova. Germania este unul dintre partenerii comerciali principali ai țării noastre în Europa. Investițiile germane creează mii de locuri de muncă în industrie și agricultură. Suntem pregătiți pentru noi investiții germane. Moldova dispune de personal calificat și ar putea găzdui linii de producție pentru dispozitive și produse medicale destinate pieței europene – o soluție bună pentru producători, ce ar reduce costurile de producție și transport.

Germania a fost dintotdeauna un partener de încredere pentru Republica Moldova. Asistența germană, oferită prin intermediul Ministerului Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării și prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, sprijină programe de infrastructură, eficiență energetică și dezvoltare locală și regională în comunitățile din Moldova, sprijină reforme importante în economie și sectorul sănătății. În 20 de ani, asistența germană pentru Moldova a depășit 290 de milioane de euro”, a declarat doamna Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă.

Textul declarației Președintelui Republicii Moldova îl găsiți AICI.

La rândul său, Președintele federal a menționat că vizita doamnei Maia Sandu, chiar în debutul mandatului ei de președinte, este un semnal al relației strânse între Germania și Republica Moldova. Domnul Frank-Walter Steinmeier a dat asigurări că țara sa va susține agenda reformatoare a Președintei Maia Sandu.

„Cursul reformator curajos pe care l-ați ales și pe care-l reprezentanți evidențiază faptul că relațiile dintre Germania și Republica Moldova pot deveni și mai strânse în anii ce vor urma. Pledăm, la nivel bilateral, dar și la nivel european, pentru sprijinul țării dumneavoastră. Ne dorim prietenie și parteneriat între Republica Moldova și Uniunea Europeană. În ultimele săptămâni am observat că multor actori politici din țara dumneavoastră le lipsește respectul față de Constituție și față de instituțiile constituționale ale țării. Sper că rezultatul alegerilor parlamentare să creeze claritate și să netezească calea în acest sens. Avem multe de făcut.

Doamna președinte ne-a impresionat cu programul de reforme pe care ni l-a prezentat și care se extinde asupra tuturor domeniilor – economie, politică, justiție. Un program reformator pentru care declar respectul absolut. Noi vă sprijinim”, a declarat Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier.

Miercuri seara, la Berlin, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o cină de lucru cu parlamentarii Johann David Wadephul și Jürgen Hardt din grupul politic Uniunea Creștin-Democrată (CDU), distinși membri ai Comisiei pentru afaceri externe.

„Am discutat cu parlamentarii creștin-democrați despre evoluțiile politice din Republica Moldova, despre planul meu de reformare a țării, dar și despre sprijinul Germaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova și transformarea ei într-o democrație consolidată care funcționează în interesul cetățenilor”, a spus Președintele Maia Sandu.

Pe finalul primei zile a vizitei oficiale la Berlin, șefa statului s-a întâlnit și cu prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia și noul președinte al Partidului Uniunea Creștin-Democrată a Germaniei, domnul Armin Laschet. „Sunt sigură că și sub conducerea sa CDU va continua să sprijine aspirațiile europene ale Republicii Moldova”, a menționat doamna Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova se află într-o vizită oficială de două zile, la Berlin, la invitația Președintelui Republicii Federale Germania.

 

În timpul vizitei oficiale la Berlin, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat cu mai mulți membri ai Parlamentului Federal German, din partea diferitor grupuri politice. „Am avut un schimb bun de opinii cu domnul Manuel Sarrazin, deputat din fracțiunea Partidului Verde. Am discutat despre provocările și politicile de mediu din Republica Moldova, le-am povestit despre programul prezidențial de împădurire și despre intenția de a face prioritare, după alegeri, programele de gestionare a deșeurilor în comunități”, a spus șefa statului.

În această dimineață, Președintele Maia Sandu a luat dejunul cu parlamentarii social-democrați Johann Saathoff și Fritz Felgentreu. Domnul Felgentreu este și președintele Forumului german-moldovenesc, o platformă constituită pentru promovarea relațiilor dintre cele două țări, iar domnul Saathoff este coordonator al Guvernului federal pentru Parteneriatul Estic, Rusia și Asia Centrală.

„Am discutat agenda de reforme pe care o promovez și care sper să fie realizată după alegerile anticipate, situația de securitate din regiune, precum și agenda europeană a Republicii Moldova. Apreciem mult sprijinul Germaniei pentru restabilirea securității în regiunea noastră și integrarea europeană a țării”, a menționat doamna Maia Sandu.

În cea de-a doua zi a vizitei oficiale la Berlin, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevederi cu Secretarii de Stat din cadrul Ministerului Cooperării Economice și Dezvoltării al Germaniei (BMZ) și al Ministerului federal al Afacerilor Externe al Germaniei.

„Am avut o discuție foarte bună cu Maria Flachsbarth, Secretar de Stat în cadrul BMZ, instituție ce sprijină multe programe de dezvoltare realizate în Republica Moldova. I-am mulțumit doamnei Secretar de Stat pentru ajutorul oferit și pentru menținerea țării noastre pe lista de destinatari ai asistenței germane. Suntem interesați să continuăm cooperarea noastră prin proiecte de asistență pentru dezvoltarea comunităților și a infrastructurii locale, și pentru creșterea economică a regiunilor”, a menționat șefa statului.

În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre domeniile prioritare pentru noi, ce necesită susținere, printre care se regăsesc dezvoltarea învățământului profesional tehnic și crearea locurilor de muncă pentru tineri și creșterea competitivității economiei prin sprijinirea transformării digitale.

„Am discutat azi și cu Niels Annen, Secretar de Stat al Ministerului federal al Afacerilor Externe al Germaniei. Am reconfirmat atașamentul Republicii Moldova pentru o schimbare profundă internă și dorința noastră de a prelua un rol mai activ pe arena internațională prin relansarea relațiilor cu statele vecine și contribuția la stabilitatea regiunii în ansamblu”, a spus Președintele Maia Sandu.

Șefa statului i-a mulțumit domnului Niels Annen pentru sprijinul consistent al țării sale în context bilateral, dar și multilateral, la Berlin și Bruxelles, și pentru angajamentul Germaniei de a consolida securitatea și respectarea drepturilor omului în regiunea noastră. „Am reconfirmat intenția noastră de a continua și consolida cooperarea pe platforma Parteneriatului Estic”, a subliniat doamna Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a continuat astăzi vizita oficială la Berlin cu o întrevedere cu ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer. „Am trecut în revistă cu doamna ministru provocările de securitate din regiunea noastră, planurile de viitor și oportunitatea colaborării mai avansate în domeniul securității și apărării dintre țările noastre și în context regional”, a spus Președintele Maia Sandu.

Șefa statului i-a mulțumit ministrului federal al Apărării pentru susținerea oferită țării și instituțiilor noastre în sectorul de securitate până în prezent și deschiderea de a continua această colaborare și pe viitor.

În cadrul vizitei oficiale de două zile la Berlin, Președintele Republicii Moldova a avut întrevederi cu Președintele Republicii Federale Germania, cu Cancelarul federal, dar și cu alți oficiali de rang înalt.

Cu ocazia vizitei oficiale la Berlin, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la discuțiile parlamentare, organizate în cadrul comisiilor de Afaceri Externe și de Afaceri Europene ale Parlamentului Federal German. Șefa statului le-a vorbit parlamentarilor despre situația curentă din țara noastră, provocările cu care ne confruntăm în plan intern și regional, despre planurile de reformare a sistemului de justiție și de combatere a corupției, dar și despre miza alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, menite să consolideze eforturile de revenire la democrație și stat de drept în Republica Moldova.

„Le-am mulțumit parlamentarilor pentru sprijinul oferit de Germania pentru programe de dezvoltare în Moldova, pentru investițiile germane în economia noastră, pentru susținerea parcursului european și pentru ajutorul acordat pentru gestionarea crizei pandemice”, a spus doamna Maia Sandu.

La Bundestag, șefa statului discutat și cu Günther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, și Norbert Roettgen, președintele Comisiei pentru Politică Externă. Doamna Maia Sandu le-am mulțumit interlocutorilor pentru oportunitatea de a face auzită și de a explica poziția Republicii Moldova pe diverse subiecte de interes comun intern și extern, și a menționat că „participarea la asemenea discuții este o oportunitate bună de a ne face noi aliați și prieteni pe plan internațional”.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a încheiat vizita oficială de două zile la Berlin.