Să trăim ca-n Europa!

Premierul Suediei, în plenul Parlamentului European: Președinția suedeză a Consiliului UE dorește să pună aderarea României și Bulgariei la Schengen pe ordinea de zi

© European Union 2023 - Source : EP

Premierul Suediei, în plenul Parlamentului European: Președinția suedeză a Consiliului UE dorește să pună aderarea României și Bulgariei la Schengen pe ordinea de zi

18/01/2023
|
0 Comments
|

Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene dorește să pună subiectul aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen pe ordinea de zi a Consiliului, a anunțat marți, din plenul Parlamentului European, premierul suedez Ulf Kristersson, în cadrul unei dezbateri în care a prezentat prioritățile președinției Suediei la Consiliul UE.

Apreciez așteptările mari și înțeleg dezamăgirile unora cu privire la aderarea la spațiul Schengen. Suedia înțelege că Bulgaria și România doresc să intre în Schengen și dorim să punem acest subiect pe ordinea de zi în Consiliu“, a spus Kristersson, la finalul dezbaterilor prilejuite de începutul președinției suedeze la Consiliul UE, care se întinde pe perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023.

Momentul poate fi urmărit începând cu 03.00.30

Citiți și Klaus Iohannis, în primul discurs de politică externă al anului: Succesul finalizării MCV trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată a României la Schengen

În luna decembrie a anului trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea Bulgariei în Schengen, în timp ce aderarea României a fost blocată de Austria. Viena și-a motivat veto-ul din cauza migrației clandestine dinspre vecinătatea sudică și care este produsă pe ruta balcanică, deși România a prezentat date oficiale care arată că nu se află pe traseul parcurs de migranți către UE. În ce o privește, Olanda a cerut încă un raport MCV pentru Bulgaria înainte de a adera la Schengen.

Conform programului președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene, miniștrii justiției și ai afacerilor interne vor avea în perioada 26-27 ianuarie o reuniune informală la Stockholm, prima din acest an după ce Austria și Olanda au votat la 8 decembrie, în cadrul reuniunii Consiliului JAI prezidată de Cehia, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.

Recent însă, reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, a spus că Suedia nu va iniția un vot în Consiliul Justiție și Afaceri Interne privind aderarea la spațiul Schengen a Bulgariei și României până când nu vor fi retrase obiecțiile țărilor care se opun.

Situația extinderii spațiului Schengen și blocarea aderării României și Bulgariei la zona de liberă circulație a fost discutată la Consiliul European din luna decembrie.

Temele aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen și veto-ul exprimat de Austria în cazul Bucureștiului și Sofiei, și cel utilizat de Olanda în cazul Bulgariei, nu au făcut parte din subiectele specifice ale reuniunii ordinare a Consiliului European de iarnă.

Totuși, la finalul summitului UE, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că cei 27 de șefi de stat sau de guvern au avut “o dezbatere politică” cu privire la extinderea spațiului Schengen prin aderarea României și a Bulgariei, arătându-se optimist că o astfel de decizie va fi luată în cursul anului 2023 și confirmând că liderii UE vor participa la 9-10 februarie anul viitor la un summit special consacrat migrației.

De asemenea, la finele anului trecut, președintele Klaus Iohannis a afirmat că un nou vot privind aderarea României la zona de liberă circulație va fi pus pe agendă când va primi un răspuns pozitiv pentru că Uniunea Europeană nu își mai permite încă un eșec.