Să trăim ca-n Europa!

Premierul la Berlin: Ne propunem să schimbăm Moldova pentru a putea fi acceptată în UE

Premierul la Berlin: Ne propunem să schimbăm Moldova pentru a putea fi acceptată în UE

16/07/2019
|
0 Comments
|

„Nu doar vom spune că suntem europeni. Ce ne propunem noi este să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptați în Uniunea Europeană drept un membru de încredere, cu instituții democratice funcționale”, a declarat premierul Maia Sandu la conferința de presă pe care a susținut-o astăzi, 16 iulie, la Berlin, alături cancelarul german, Angela Merkel, transmite IPN.

„Sprijinul dumneavoastră pentru Republica Moldova, țara noastră mică din Europa de Est, care luptă pentru a ieși din bezna trecutului său ca să înceapă o nouă cale, europeană, a fost constant și ferm. Sprijinul dumneavoastră nu a fost niciodată despre interese. Pentru noi și pentru dumneavoastră, schimbările în sistemul de guvernare din Republica Moldova sunt despre puterea transformativă a idealurilor europene, despre forța de atracție a unui model liberal democratic de societate, având la bază libertatea, drepturile omului și economia socială de piață”, a menționat Maia Sandu, citată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Premierul a declarat că, „din nefericire, în Moldova, guvernul precedent a dovedit că este interesat mai mult de beneficii personale decât de construcția unor instituții funcționale”. „Din povestea de succes a Europei am devenit zona gri a Europei, condusă din umbră de un oligarh, unde s-au generalizat încălcarea drepturilor omului, furturile din instituțiile statului, schemele de spălare a banilor și corupția. Puține companii serioase erau dispuse să investească în Republica Moldova. Încrederea în instituțiile statului s-a prăbușit”, a declarat șefa executivului de la Chișinău.

Potrivit Maiei Sandu, acum trebuie reconstruit statul și restabilită încrederea cetățenilor și a partenerilor strategici ai Moldovei. Moldova trebuie curățată de corupție și de schemele de spălare de bani. „Mai mult decât oricând, ne bazăm pe sprijinul vostru pentru procesul de transformare a Moldovei într-un stat european care pune interesele cetățenilor în capul listei de priorități”, a mai spus Maia Sandu.

Sursa:ipn.md