Guvernul este conștient de provocările momentului, a fost și rămâne hotărât să facă reforme ambițioase, dar nu prin planuri și strategii, ci prin acțiuni. În urma acestor reforme oamenii trebuie să simtă că viața lor se schimbă în bine, administrația funcționează mai eficient, politica nu mai sfidează cetățeanul, iar partenerii de dezvoltare își recapătă încrederea în noi și continuă sprijinul pentru modernizarea țării noastre, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul prezentării Raportului privind 100 zile de guvernare.
”În ultimii ani s-a vorbit mult despre reforme, de multe ori la modul general, subiectul reformelor a ajuns mai degrabă la modă în discursurile tuturor politicienilor, când, de fapt, ar fi trebuit să sublinieze niște acțiuni concrete, aflate în derulare. Toți știu cum trebuie să facă alții reformele, dar parcă nimeni nu acționează. Asta pentru că reforma trebuie să o începem în primul rând cu noi, cei care suntem responsabili de acest proces, cu reformarea mai întâi a instituțiilor în care activăm”, a menționat prim-ministrul.
Șeful cabinetului de miniștri a afirmat că este conștient că prima dovadă ”a capacității noastre de reforma, atât a mea, cât ți a colegilor din guvern, dar ți a colegilor din majoritatea parlamentară, este să demonstrăm că suntem capabili să reformăm Guvernul, să optimizăm procesele care au loc aici”.
Reforma profundă ”o vom începe chiar cu noi, cu Guvernul în care activăm. În perioada următoare vom demara un proces amplu de restructurare a Guvernului: vom desființa mai bine de o treime din ministerele și agențiile existente, ceea ce va reprezenta cea mai profundă și ambițioasă reformă a administrației publice centrale care s-a făcut vreodată în Republica Moldova, dar și cea mai complicată”.
”Domeniile de care sunt responsabile ministerele și agențiile pe care le vom desființa vor trece în responsabilitatea celor rămase, după o logică foarte clară, care vizează, pe de o parte, eficientizarea lor, o mai bună comunicare instituțională în zona domeniilor asemănătoare ca responsabilitate, o reducere a birocrației, o modernizare a Guvernului. În aceste 100 de zile am lucrat intens la acest proiect împreună cu specialiștii și cu colegi din guvern, dar și cu experți străini, am analizat cele mai bune formule, în așa fel încât să ajungem la o optimizare reală a Guvernului, o reformare sănătoasă a lui. În perioada următoare vom definitiva planul de restructurare și curând vom începe să-l punem în practică, după ce vom finaliza consultările și cu colegii din majoritatea parlamentară, pe al căror sprijin politic mă bazez în acest proiect important de restructurare. Va fi un proces de durată, realizat pe etape, pentru că vorbim de transformări instituționale complexe, dar sper ca până în toamnă sa îl finalizăm.
Este o reformă complexa, spre mai bine, scopul nu este reducerea personalului, oamenii buni vor rămâne să muncească, spun asta foarte clar, pentru a nu permite apariția speculațiilor pe această temă. Scopul acestei reforme este optimizarea, eficientizarea activității, de asta am implicat și experți străini, care să ne ajute pe partea tehnică”, a spus premierul Filip.
Sursa: www.abcnews.md