Să trăim ca-n Europa!

PPE și ALDE, despre sistemul de vot uninominal: E o tentativă disperată de a menține PD-ul la putere

PPE și ALDE, despre sistemul de vot uninominal: E o tentativă disperată de a menține PD-ul la putere

03/05/2017
|
0 Comments
|

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi Preşedintele Alianței Liberalilor şi Democraților pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au făcut o declaraţie comună cu referire la recenta inițiativă a Partidului Democrat de a schimba sistemului electoral. Aceștia au catalogat-o drept „o încercare disperată de a menține democrații la putere”.
Partidele europene au făcut publică o poziție oficială față de modificarea sistemului electoral în R.Moldova și se declară „alarmați”.

„PPE și ALDE sunt în cunoștință de cauză și condamnă cu fermitate faptul că Partidul Democrat încearcă să „vândă” Occidentului stabilitate și proeuropenism, în același timp însă oprimând opoziția, controlând presa și transformând sistemul judiciar într-un instrument de intimidare. Propunerea Partidului Democrat de a introduce sistemul de vot uninominal reprezintă o încercare disperată a unui partid care nu înregistrează mai mult de 4% în sondaje de a se asigura că liderul său rămâne la putere”, se arată în poziția celor două partide.

Formațiunile europene au afirmat că „acest Guvern trebuie să-şi orienteze eforturile spre asigurarea unei vieţi mai bune pentru poporul acestei ţări, nu pentru un număr limitat de politicieni din Partidul Democrat”.

Cele două partide europene au mai preîntâmpinat PD-ul că „orice încercare de a implementa asemenea schimbări fără susţinerea opoziţiei şi a societăţii civile va determina PPE şi ALDE să solicite stoparea tuturor tipurilor de finanţări din partea UE”.

Sursa: agora.md