Să trăim ca-n Europa!

Portugalia: Următoarea criză greacă

Portugalia: Următoarea criză greacă

11/11/2015
|
0 Comments
|

Guvernul de centru-dreapta portughez a picat la moțiune de cenzură. Nimic special, dacă opoziția de stânga nu ar fi echivalentul platformei Syriza. Din copilul model al crizei Euro, Portugalia riscă să arunce UE într-o nouă criză.

Cu 123 de voturi împotrivă, din cele 230 de mandate ale Legislativului portughez, programul de guvernare al premierului Passos Coelho a picat în Parlament. Moțiunea de cenzură duce la căderea Executivului, dar, mai important, la întreruperea măsurilor de austeritate și stabilitate financiară menite să scoată Portugalia din criza economică, scrie Spiegel.

Bilanțul premierului Passos este unul pozitiv. După un împrumut de 78 de miliarde de euro, care a salvat Portugalia de la faliment, țara a trecut printr-o recesiune dură de trei ani. Însă, deficitul a fost redus de la peste 11% la 4,5%. În 2014, Portugalia avea din nou creștere economică la un nivel de 0,9%. Programul său de guvernare prevedea continuarea acestui curs, căruia opoziția de stânga vrea să-i pună capăt acum.

Europa riscă, acum, să-și piardă copiul model al revenirii după criza Euro. Luni, cu o zi înainte de moțiunea de cenzură, investitorii au vândut masiv din portofoliul lor de titluri portugheze. Bursa din Lisabona a avut o scădere bruscă de peste 2%, randamentul titlurilor de stat emise pe 10 ani a ajuns, într-o singură zi, la cea mai mare valoare din ultimele patru luni, notează Die Welt.

Analiștii Citi Bank avertizaseră încă din vara acestui an că Portugalia ar putea deveni o nouă Grecie, iar „acum ne vedem temerile adeverite”. Într-adevăr, asemănările dintre cele două țări sunt foarte mari: de la populație până la valoarea datoriei publice și probleme structurale în economie.

Programul partidelor de stânga se citește ca o copie a grecilor de la Syriza: Întreruperea cursului de economisire, anularea unor reforme, creșteri de salarii. Deocamdată, bugetul Portugaliei pentru anul viitor nu a fost înaintat Comisiei Europene. Se anunță o negociere dură în lunile următoare.

Sursa: euroactiv.ro