Să trăim ca-n Europa!

Poroșenko: Ucraina va pune în practică zona de comerț liber cu UE, în pofida opoziției Moscovei

Poroșenko: Ucraina va pune în practică zona de comerț liber cu UE, în pofida opoziției Moscovei

17/12/2015
|
0 Comments
|

Președintele ucrainean Petro Poroșenko, aflat în vizită la Bruxelles, a promis miercuri să pună în practică zona de comerț liber între țara sa și Uniunea Europeană, în pofida măsurilor de retorsiune adoptate de Rusia la adresa Kievului, transmit AFP și Reuters.
Suntem pregătiți să plătim prețul pentru libertatea noastră și opțiunea noastră europeană’, a declarat Petro Poroșenko după discuțiile avute cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. El a recunoscut că suspendarea de către Moscova a regimului de tarife preferențiale în schimburile comerciale ruso-ucrainene, măsură decisă de Rusia ca represalii, va ‘aduce prejudicii’ economiei ucrainene.

‘Ucraina este conștientă de aceste restricții și de pierderile așteptate pentru economia ucraineană’, a subliniat Poroșenko.

Conform unui decret semnat miercuri de președintele Vladimir Putin, Rusia își va suspenda zona de comerț liber cu Ucraina de la 1 ianuarie 2016, data intrării în vigoare a acordului de comerț liber dintre UE și Ucraina.

Decizia Rusiei, una așteptată în contextul crizei fără precedent dintre Kiev și Moscova, a fost luată ca urmare a ‘circumstanțelor ce aduc atingere intereselor și securității economice ale Federației Ruse’, relevă decretul președinției ruse.

Concret, documentul suspendă aplicarea în cazul Ucrainei a tratatului semnat pe 18 octombrie 2011 la Sankt-Petersburg, prin care se crea un regim comercial special între statele membre ale Comunității Statelor Independente (fostele republici sovietice cu excepția țărilor baltice și a Georgiei).

Sursa: AGERPRES.ro